В днешния брой на Държавен вестник бяха публикувани допълненията в Наредбата за имунизациите, приета още през 2005 г. от Министерството на здравеопазването.

Допускат безплатни препоръчителни имунизации

Допълването на нормативния акт е поради планираното начало на имунизациите срещу COVID-19 у нас след броени дни.

От здравното министерство съобщиха, че се очаква в следващите дни да пристигне хладилен TIR с ваксините, който ще бъде приет в държавното развойно предприятие Булбио. И след това дозите ще бъдат разпределени по съответните регионални здравни инфекции – София, Пловдив, Варна и Бургас, бяха спомените в съобщението.

В Наредбата за имунизациите са описани кои имунизации са задължителни у нас, това са познатите ни срещу морбили, паротит и рубеола, полиомиелит и редица други заболявания, които са включени в Националния имунизационен календар.

В чл. 4 от Наредбата е очертан кръгът на имунизации и реимунизации, които са препоръчителни, сега се създава нова точка към ал.1, която е за COVID-19. Сред тях са против грип, и папилома вирус, ротавируси, пневмококи и други. Всички те са за сметка за осигуреното лице, само поставянето е безплатно.

Защо единствено задължителните имунизации са безплатни

Промяната точно на този текст потвърждава изявленията на здравния министър и членове на Оперативния щаб, че ваксината няма да е в групата на задължителните, а ще е сред препоръчителните.

Обсъждано бе предложение от групата на задължителните имунизации у нас да отпадне за туберкулоза, тъй като заболеваемостта у нас е много ниска вече повече от десетилетие, и съответно не е толкова необходима за малките деца.

Нововъведение в нормативния документ е, че препоръчителните ваксини, които досега се заплащаха от желаещите да се имунизират, и само поставянето им беше безплатно, сега това се променя.

Със създаването на алинея 3 към чл.4, когато препоръчителните ваксини са по национални програми и планове, то те се покриват от държавния бюджет, както и тяхното поставяне.

Поглед към бюджета за 2021 г. на НЗОК показва, че предвидените средства за ваксини са идентични като стойност спрямо тази година – около 83 млн. лв.

Тази сума е част от трансфера от централния бюджет към НЗОК, тъй като задължителните имунизации се прилагат на децата, които са осигурени по право съгласно Закона за здравното осигуряване.