Във Великобритания установиха нова, потенциално опасна мутация на коронавируса. Министърът председателят на Обединеното кралство заяви, че е със 70% по-заразна от първоначалния вариант. Според него обаче към настоящия момент не е ясно дали новата мутация предизвиква по-тежки форми на заболяването и отличава ли се с по-висока смъртност.

За каква нова мутация се касае

За това, че британските учени са открили нов вариант на коронавируса, който впоследствие получава названието N501Y, на 14 декември съобщава здравният министър на Великобритания.

Този щам, според него, се разпространява по-бързо от своя предшественик и с него се свързват епидемичните взривове на заболяването, които са възникнали в югоизточната част на страната.

При проведено интервю с британска медия здравният министър на Кралството заявява, че са идентифицирани повече от 1000 случая на заразяване с тази разновидност на вируса в южната част на Англия. И добавя, че СЗО е уведомена за новата разновидност на вируса.

От вчера, 20 декември, в Лондон, Източна и Югоизточна Англия, а също и в Уелс е обявена строга всеобща карантина.

Шотландия също ще засили ограниченията, но се планира това да бъде направено след Рождество. От СЗО потвърждават, че новият тип на вируса наистина се разпространява по-бързо, но не се смята за по-смъртоносен.

Този тип на вируса е по-заразен, но не изглежда опасен. Според наличните данни, няма да промени радикално приоритетите на Обединеното кралство за борба с разпространението на коронавируса. Това бе обявено от специалния посланик на СЗО в интервю пред британска медия.

Къде още е установена новата мутация

Мутиралият вариант на коронавируса е установен още през септември в югоизточната част на Англия и вече се разпространява по цял свят.

Освен в Англия, същата мутация е открита в Нидерландия, Дания, Австралия и Република Южна Африка.

Здравният министър на Република Южна Африка заявява, че специалистите по генетика изучават пробите от вируса още от март и неговият нов вариант преобладава в страната през последните 2 месеца. Учените свързват втората вълна на заболяването в страната именно с него.

Как реагираха властите на другите държави на ситуацията в UK

От 20 декември до 1 януари 2021 г. Нидерландия взе решение да преустанови въздушното съобщение с Великобритания, същото направи и Белгия.

Белгийският министър председател интервю пред телевизия съобщава, че забраната се въвежда за 24 часа, тъй като все още няма окончателно становище за нейната необходимост.

Властите все още изучават заключенията на учените, изучаващи вируса. Италия, Франция, Германия и Израел също планират да преустановят полетите от и за Великобритания.

От Обединеното кралство предупреждават за новата форма на коронавируса, която може да е в резултат на вирусна мутация. И правителствата имат задължение да предпазват гражданите на своите страни. Затова и съвместно със здравното министерство в Италия се планира преустановяване на полетите от и до Великобритания, съобщават от външно министерство на страната.

У нас също вечерта в неделя на 20 декември влезе в сила нова заповед на здравния министър, с която се забранява влизането от Великобритания в България не до 1 януари 2021 г., а до 31-ви, макар и към момента нито една друга европейска държава не си е позволила толкова продължителна забрана.

Според наличните данни, и предвид факта, че не се касае за опасна мутация на коронавируса, а по-скоро за медийна истерия, предизвикана от министър-председателя на Великобритания, и последвало пълно ограничаване на пътуванията от Лондон.

Забраната за влизане от Великобритания у нас не обхваща лицата с българско гражданство и с документ за дългосрочно пребиваване, но за тях се предвижда 10-дневна карантина.

По-скоро не следваше да се бърза с такава мярка, тъй като в останалите държави изчакват изявления на учените, преди да налагат мерки въз основа на медийни изявления на правителствени ръководители.

Щамът си е циркулирал от доста време, и не е ясно дали изявленията на министър председателя на Кралството са наистина достоверни.