Диарията правилно не се смята за най-честият симптом на новата коронавирусна инфекция – COVID-19, въпреки това може да е първи симптом на тази болест, според изследване публикувано в американско издание за гастроентерология.

Диарията може да е признак на заразяване с новия коронавирус

Тази особеност на коронавирусната инфекция учените установяват при малка подгрупа, при която заболяването протичало леко. Респираторните симптоми при тях обикновено са се развивали доста по-късно или не се появявали изобщо.

Случаите на болестта, при които няма класически симптоми – повишена температура, кашлица, а у нас и болки в мускулите, могат да останат неразкрити.

При такова протичане на инфекция хората не се изолират и могат да продължат да я разпространяват. Затова учените смятат, че информацията за различните нетипични форми на COVID-19 е не по-малко важна.

Диарията е синдром, който може да е свързан с множество заболявания. Затова не може да служи за водещ признак при диагностика на COVID-19.

Въпреки това, при хората, които са били в контакт със заразени с новия коронавирус, този симптом може да придобие значимост и както пишат учените, трябва да ни навежда на мисъл за болест.

Чревните симптоми може да са признак на много инфекции

Учените анализирали информация за 206 души с COVID-19, които са били на лечение в болница в Ухан. Авторите специално подбирали пациенти с леко протичане на болестта, без затруднено дишане и с нормална оксигенация на кръвта.

48 души – 23%, постъпили в болницата със симптоми от страна на стомашно-чревния тракт, при 69 – 33%, те се съчетавали с респираторните симптоми.

Диарията била симптом при 67 или 58% от участниците с чревни симптоми, при 13 или 20% е била първият появил се симптом след заразяване.

Приблизително при 1/3 от заразените през цялото протичане на болестта, температурата не се повишавала. Средно чревното разстройство било с продължителност от 5 дни.

Авторите подчертават, че участниците, при които преобладавали чревни симптоми, търсели медицинска помощ по-късно от болните с респираторни проявления. Освен това те по-дълго продължавали да отделят вируса.