Предположение, че БЦЖ ваксината срещу туберкулоза, която се прилага масово у нас, може да е пречка за мълниеносното разпространение на коронавируса у нас, се появи наскоро.

То се основава на бързото нарастване на броя на заразените в държавите, в които никога не имало масова ваксина срещу туберкулоза с добре познатата на малки и големи у нас БЦЖ ваксина.

Какво обединява държавите, в които са най-много заболелите

Италия и САЩ – общото между тези 2 държави в настоящата коронавирус пандемия е много голям брой на заболелите от COVID-19, препълнени интензивни отделения в болниците и непровеждането на масова ваксинация против туберкулоза с БЦЖ ваксина.

Основната причина е твърде ниският риск от заразяване в тези държави, докато в България заболяването е било ендемично, дори е намерило проявление в един от шедьоврите на българската литература, където е използвана метафората „жълтата гостенка”.

Поглед към брой заболели и смъртност на 1 млн. души дава известни основания за съмнение в настоящото предположение.

В преобладаващата част от западноевропейските държави БЦЖ ваксината е сред препоръчителните в имунизационния календар, дори и в най-засегнатата към момента държава Испания, само в Италия, Белгия и Нидерландия никога не е имало масова ваксинация срещу туберкулоза.

В Иран ваксинацията с БЦЖ е въведена след 1984 г. и с това се обяснява високата заболеваемост и смъртност, тъй като хората над 35 години и още повече най-възрастните, които са най-уязвими, не са имунизирани.

Предпазва ли БЦЖ ваксината и от други болести на белите дробове

От предходни изследвания има данни, че БЦЖ ваксината може да усилва имунния отговор в областта на дихателната система, което да обуславя и по-затрудненото проникване на коронавируса в долните дихателни пътища и оттам развитие на сериозни усложнения и опасни пневмонии впоследствие.

Осигурява защита не само срещу туберкулоза, но и повишава трайно имунитета и срещу други заболявания на дихателните пътища.

Основание на предположението, че БЦЖ ваксината предпазва от коронавирус са сравнителни данни за заболеваемостта в Китай и в Япония, макар и в страната на изгряващото слънце на сравнително ранен етап да бе регистриран нов случай.

В КНР също се провежда масова ваксинация срещу туберкулоза, но епидемията тръгна оттам, смъртността се стабилизира до определени нива, макар и САЩ да обвиниха китайското правителство, че укрива информация и това не са реалните данни за смъртността и за регистрираните случаи.

На медиите са известни данни, че първоначално са правени опити за укриване от страна на властите на появилия се нов вирус, дори лекарят, който е заподозрял, че става въпрос за коронавирус, сходен със SARS-1, е бил арестуван, когато го обявил.