От оперативния щаб съобщиха радостната новина днес, че от над 400 изследвани само 6 са новите положителни, което своеобразен рекорд по малък брой случаи непостиган може би от началото на епидемията от преди началото на извънредното положение.

Умерен оптимизъм у нас, но тенденцията все още не е трайна

Според доц. Димо Димов, който днес водеше брифинга на оперативния щаб, данните са повод за умерен оптимизъм и определи съобщаването на данните като приятно задължение.

4 от тези 6, при които е установен COVID-19 са постъпили в болница, общият брой на потвърдените у нас от началото на март се увеличава до 2433, като на дневна база нарастването е само с 0,2%.

Половината от новите заразени са от София – 3 и по 1 нов заразен от областите Пловдив, Пазарджик и Благоевград. От Благоевградско новият заразен е под 18 години – тийнейджър на 17 г.

Единият от заразените в София е медицинско лице от лечебно заведение в столицата. Съобщените като излекувани за изминалото денонощие са 22, близо 4 пъти повече, отколкото са новите заразени, като общият им брой надхвърли 860.

От оперативния щаб съобщават, че за изминалата седмица оздравелите са повече, отколкото новите заразени, което показва трайна тенденция на затихване на епидемията у нас, постоянно намаляват активните случаи в страната.

Това се случва за първи път откакто се води статистика на епидемичната обстановка, бе показана и графика на новите заразени и излекуваните на дневна база.

Още една добра новина съобщават от щаба днес - няма случаи на летален изход за изминалото денонощие.

Все още в болница са 235 души с потвърден лабораторно COVID-19, от тях 20 са в интензивно отделение или 3 пъти повече, отколкото в началото на месец май.

Най-много заразени са на възраст 50-59 години – 21%

Обобщените данни за изминалата седмица, които бяха изнесени от оперативния щаб показват, че най-засегнатата от инфекцията възрастова група се е изместила нагоре и от 40-49 години в началото на епидемията вече е във следващата 50-59 години – 21%. Заразените на възраст 60-69 години са 19% от общият брой на заразените, а тези на 40-49 години са на трето място като процентно съотношение – 17%.

Преобладаващата част от потвърдените случаи на COVID-19 у нас са на лица на възраст до 60-годишна възраст – 66%, дори това са близо 2/3 от общия брой.

От оперативния щаб изнесоха и данни за смъртността в страната от 9 март от 26 април, съгласно статистиката, която се води от НСИ, като спрямо същия период на миналата година е с 3% по-малко.

Въпреки положителните данни доц. Димо Димов призова към сдържан позитивизъм, тъй като тенденцията съвсем не е устойчива и затова мерките трябва да бъдат продължени, а не отменяни.

На Балканите епидемията също е в стадий на затихване

Отново се призовава за спазване на социална дистанция, поддържане на висока лична хигиена и провеждане на мероприятия по дезинфекция, това се превърна като в мантра и всеки ден се повтаря от различните членове на Оперативния щаб, които водят брифингите.

Над 5,5 млн. са общият брой на потвърдените към 0 часа Лондонско време, като новите са над 90 000. Два са епицентровете на коронавирус по света към днешна дата и те са далеч от Европа, това са САЩ и Бразилия.

В страната на неограничените възможности новите заразени са над 19 000, а в Бразилия около 16 000, като се отчита и положителна тенденция към намаляване на броя на случаите на летален изход в двете най-засегнати към момента държави.

На Балканите с най-много нови заразени е Турция – над 1100, а по отношение на случаите на летален изход повече от половината – 5 държави, сред които и България не са отчели летален изход от COVID-19.

От оперативния щаб изнесоха и данни за смъртността на 1 млн. население, като по този показател водеща е Белгия – над 800, Италия едва на 4 или на 5-то място, Швеция също е сред водещите по смъртност с близо 400 на 1 млн.

В САЩ смъртността на 1 млн., свързана с коронавирусна инфекция, под 300, като най-големият принос е на щата Ню Йорк.