От оперативния щаб тази сутрин съобщиха за 19 нови положителни за COVID-19 у нас за вчерашния 23 май, като 11 от тях са приети в болница, това са близо 60% са постъпили в болница.

По-малко тестове днес, излекуваните отново повече

По-малко са изследваните днес, като общият брой на пробите е малко под 900. От щаба обърнаха внимание, че през седмицата се правят повече тестове, а през уикендите доста по-малко. Рекорд бе постигнат през отминаващата седмица с почти 2000 теста само за ден.

Спад в активните области се отчита през изминалите 24 часа, от 11 ден по-рано те намаляват на 6.

От щаба успокоиха, че в област Видин вчера не са потвърдени нови случаи, което показва, че коронавирусната инфекция там върви към затихване.

В завода за авточасти в област Пазарджик са потвърдени 5 нови заразени, а в област Благоевград са 3 с COVI-19 за изминалото денонощие.

В София-град и в София област също се отчита затишие на инфекцията, като само 4 са положителните нови, толкова са и в област Ямбол.

От новите 4 в София 2 са хоспитализирани в УМБАЛ Александровска, а други 2-ма са амбулаторни и са изпратени за домашно лечение. Общият брой на потвърдените от началото на епидемията у нас вече е 2427, като нарастването е минимално – с под 1%.

От щаба съобщиха какво е разпределението на новите заразени по пол, като 12 са мъжете и 7 са жените.

Без заразени медици с коронавирус у нас днес

За щастие, за предходните 24 часа няма установени медицински лица заразени с коронавирусна инфекция. Увеличаването на броя на заразените медици е притеснително за щаба, затова и днес изразиха задоволство от нулата заразени медицински персонал.

Съобщените излекувани за изминалото денонощие са доста повече от потвърдените положителни проби. Справилите се с инфекцията са 32, като най-много са от София – 14, от тях 8 са изписани от УМБАЛСМ Пирогов, 4 са съобщени от РЗИ Видин, още толкова от РЗИ Сливен.

Лошата новина е, че жертвите с коронавирусна инфекция отново съвсем не са малко – 4. Първият съобщен случай е мъж на 76 години, който е бил хоспитализиран в Пирогов. Във ВМА също има летален изход, при който е доказана лабораторно инфекция, касае се за мъж на 73 години.

Съвсем млад мъж е починал с доказана инфекция в МБАЛ Св. Пантелеймон, на едва 31 години, който е бил със затлъстяване, но националният консултант по микробиология смятат, че със сигурност доста наднормените килограми не са причина за леталния изход.

За съжаление, в ямболската болница случаите на летален изход са 2 за изминалите 24 часа. Освен младият мъж е починала жена на 73 години, което е била с анамнеза сърдечна недостатъчност.

Мерките за социална дистанция остава, вирусът още е активен

Епидемиологичните проучвания показват, че ефективното репродуктивно число у нас остава около 1, тоест заразен с COVID-19 разболява средно 1 здрав човек, за да се приеме, че епидемията наистина е стихнала трябва да падне под 1, а за напълно – до 0,5.

Периодът от време, за който се удвояват новите случаи на заразяване към момента надхвърля 1 месец и продължава тенденцията за нарастване.

Въпреки че потвърдените случаи се увеличават, намаляват активните, както и темповете на нарастване на общия брой.

Коефицентът на кумулативната заболевяемост за последните 14 дни също е с тенденцията надолу, макар и да по-слаба.

Коефициентът на спад е около 0,7, което от оперативния щаб определят като недостатъчен, за да се допуска струпване на хора, както неносенето на маски на закрити обществени места.

Дезинфекционните мероприятия също трябва да бъдат продължение по начин, по който повечето от нас вече свикнаха.

От Оперативния щаб изнесоха и данните за епидемиологичната обстановка по света към 0 часа Средноевропейско време или 1 часа българско.

Отчита се спад на новите заразени в глобален мащаб, но стойностите остават много високи. В САЩ намаляват новозаболелите до под 20 000, продължава обаче да нараства смъртността.

Бразилия продължава да държи 2-рото място на нови с коронавирус, като за предходните 24 часа са над 11 000.