Смяната на сезона е изпитание за нашия организъм. Необходимо е да се приспособи към по-хладните и дори студени дни, към по-краткия ден, промяна на хранителния режим и сън, да се противопостави на новите инфекции. С една дума, да се аклиматизира.

Есенен синдром – с този израз психолозите описват сезонните разстройства на нервната система, предизвикани от недостиг на светлина и понижение на температурата.

Всъщност, през есента страда целият организъм – забавя се обмяната на веществата, обострят се хронични заболявания, повишава се възприемчивостта към болести, появяват се признаци на депресивни състояние.

На какво да обърнем внимание и как да преживеем есента безпроблемно

Не е време за диети

През есента внезапно се събужда апетитът – храната сгрява и дава сили. Същевременно много лесно незабележимо да натрупаме излишни килограми.

Няма смисъл да започваме диета сега – организмът така или иначе е в стрес от аклиматизацията. Опитайте да промените хранителния си режим.

За поддържане на нормална обмяна на веществата са необходими сложни въглехидрати – зърнени, зеленчуци. Те по-бавно се усвояват и не се повишава нивото на кръвна захар, за сметка на това дават приток на енергия през дълъг период от време.

Втори есенен проблем – лошо настроение и апатия, също може да се разреши с правилия избор на храни.

За доброто настроение в нашия организъм отговаря триптофана – киселина, от която се синтезира хормонът на щастието – серотонин.

Парченцата горчив шоколад с портокал помагат за справяне със сънливостта и дават необходимия заряд от енергия. Чаша топло мляко с какао на ден повишава работоспособността, подобрява умствената дейност, способства за понижаване на артериалното налягане и на нивото на стрес.

Запасите от витамини от група В могат да се попълнят не с хранителни добавки, а с банани и с ядки – 5-6 ореха на ден, например. Повдигат настроението и сгряват отвътре подправките – джинджифил, карамфил, канела. Те могат да се добавят в чай или в други ястия.

На мода е топлото

Нашите баби са казвали, че първите захлаждания са най-хладни. Организмът все още не е успял да се адаптира на по-ниски температури, още повече, че лятото беше много горещо и разликата от 40 до 20 градуса е доста значима.

И не можем все още да повярваме, че лятото е отминало, и е необходимо да сменим гардероба.

Предходните дни бяха доста горещи, което ни накара отново да се върнем към летните къси панталони и тениски.

Есенните дрехи е необходимо да са топли и дишащи. Да се изпотиш при хладно и ветровито време е по-лошо, отколкото просто да изстинеш от хладния вятър.

Най-добрият вариант, и от гледна точка на модните тенденции е също, и многослойният комплект. Тениска, жилетка или непромокаемо яке – така ще се чувстваме комфортно и да изглеждаме съвременно.

За шал и шапка все още е доста рано, обикновено през предстоящия месец октомври сутрините са доста хладни, а към края на месеца могат да станат и студени, а през деня е топло, дори понякога горещо, което предполага къс ръкав.

Краката и ръцете трябва да са на топло, за да бъде кръвообращението равномерно и да не замръзваме.

Физическа активност – нови правила

Есента – това е повод да се откажем от тренировките, включително и на открито. Необходимо е да се коригира времето и интензивност на занятията, да се заменят някои видове активности.

Време за тренировки, става по-тъмно по-рано. На организма му е сложно да бодърства, а още повече да спортува без дневна светлина – появява се сънливост и умора.

Тренировките е по-добре да са сутрин или през първата половина на деня.

Интензивност на натоварванията – при хладно време е желателно да се увеличи времето за загревки преди занятия. А самото количество тренировки или броят на сериите е по-добре да се намали, за да не усилва стресът със спортно претоварване. Темпът на аеробни занятия е необходимо да се понижи.

Смяна на занятия – през есента за предпочитане е да се постави приоритет на силови натоварвания. Аеробните натоварвания, тоест кардиото трябва да се намали, но не и да се преустанови. Трудно е да се бяга в дъждовно или във ветровито време. Тогава бягането може да се замени с кардиотренажор или със скандинавско ходене.

Аклиматизацията е естествен, но стресов процес за организма. И трябва да се пазим повече – повече почивка, ограничаване на спортните занятия, правилно хранене и спазване на подходящ питеен режим.