Известно е, че коя да е болест е по-лесно да се предотврати, отколкото след това да се лекува и още повече да се сблъскаме с усложнения.

Ваксината против грип, направена в периода преди пандемията, обикновено от началото на септември до средата на ноември, помага за избягване на сериозни усложнения при среща с вируса.

Допустимо ли е бъдещите майки да се ваксинират против грип

Може ли и нужно ли е бъдещите майки да се ваксинират против грип

Ваксинацията, това е първата и най-важна стъпка, която трябва да се направи за защита от грип. Ваксините, поставени по време на бременност, помагат на бъдещата майка и на детето.

Доказано е, че ваксинацията при бременните понижава риска от:

  • Възникване на остра респираторна инфекция почти наполовина;
  • Хоспитализацията от грип средно с 40%.

Важно е да се разбира, че именно бременните жени по-често прекарват заболяването в тежка форма, затова и бременните майки често се хоспитализират. Грипът нанася вреда и на детето.

Треската може да доведе до дефекти на нервната тръба на плода и други неблагоприятни последствия.

Безопасно ли е да се постави ваксина против грип

Противогрипни ваксини са правени много години, ваксинирани са били милиони хора. И по-точно, съществуват немалко научни изследвания, потвърждаващи безопасността на ваксините против грип за бъдещите майки.

Кога бъдещата майка е най-добре да си постави ваксина

Световната здравна организация препоръчва ваксинацията да е във 2-рия и 3-тия триместър, ако се пада в есенно-зимния сезон.

По-ранна ваксинация може да се допусне за жена в 3-тия триместър, за да се защити детето от инфекции през първите месеци след раждането.

Ваксина в началото на бременността – допустима ли е

В началото на бременността е възможно, ако жената се намира в рисковите групи, а именно:

  • Работи в сфера, където е висок рискът от заразяване с грип, например, е социален работник, служител е в медицинско или образователно заведение – училище, университет, в транспорта.
  • Често и дълго боледува от остри вирусни инфекции;
  • Страда от заболявания на сърдечно-съдовата или бронхобелодробната система, на бъбреците, на централната нервна система;
  • Страда от нарушения на обмяната на веществата, захарен диабет;
  • Ако у бъдещата майка са открити състояния на имунен дефицит;

В такива случаи рискът от тежки последствия на грипа превишава възможната вреда от евентуалните усложнения от поставянето на ваксината.

Необходимо е да се има предвид, че безопасността на инактивираният, тоест съдържащ „убит” вирус, ваксините против грип, е била доказана при използване през целия период на бременността.

В какви случаи бъдещата майка не трябва да си постави противогрипна ваксина

Съществуват и редица противопоказания за ваксинация.

  • 1-ви триместър на бременността, с изключение на ваксинацията на жени, които са от споменатата рискова група с повишен риск;
  • Алергия към компонентите на тази ваксина, а също и към белтъка на кокоши яйца;
  • Наличие на заболявания в остър стадий или обостряне на хронично заболяване.

В този случай ваксината може да се постави след оздравяване или когато настъпи ремисия.

Ако тази остра инфекция е с леко протичане, то ваксинирането против грип е възможно веднага щом се нормализира температурата.

Усложненията след ваксинация, това е повишение на телесната температура над 39 градуса и силна местна реакция, отоци и зачервяване с диаметър над 8 см.

Необходимо ли е да си направи ваксина, бъдещата майка ще реши сама, като претегли всички ЗА и ПРОТИВ.

Преди ваксинацията бъдещата майка се преглежда от акушер-гинеколог и общопрактикуващ лекар, всеки от които дава заключение за липса на противопоказания. С тези документи бъдещата майка отива в кабинета на личния лекар, където ѝ се поставя закупена предварително от аптеката ваксина.

Предава ли се антитела на новороденото

Ваксинацията помага за защита на новороденото от заболяване, тъй като жената предава антителата на плода по време на бременност.

Своевременната инактивирана тривалентна противогрипна ваксина помага не само за понижаване на заболеваемостта, но и за предотвратяване на заразяване на бебето, което да завърши с много тежки последствия.