Ароматните етерични масла се използват в медицината в продължение на хилядолетия. Помагат за физическото и емоционалното благополучие, използват се при лечение на изгаряния, кожни раздразнения, за отпускане и за намаляване на стреса. Но подходящи ли са те за децата?

Смята се, че на възраст над 3 месеца ароматерапията може да помогне за намаляване на безпокойството, за подобряване на качеството съня на детето и дори за облекчаване на симптомите на коликите.

Преди обаче да започнем да използваме етерични масла за детето, трябва да сме наясно с ограниченията, правилното съотношение между базовото масло и етеричното, както и с методите за приложение.

Какво трябва да знаем за ароматерапията при деца

Важни правила за детска ароматерапия

Днес етеричните масла са широко достъпни в най-различни варианти. И далеч не всички са полезни за здравето.

  • Първо трябва да проверим на етикета и да се уверим, че във флакона етеричното масло е чисто, не е смес.
  • Растителните компоненти могат да предизвикат алергична реакция. Първоначално алергията може да бъде към съвсем други белтъци. Важно е да се знае за кръстосаните алергени. И макар в този случай реакцията най-често е към цветен прашец, но се усилва при всяка сходна провокация. Дори и детето да не е предразположено към алергични реакции, ако в семейството има случаи на полиноза или на хранителна алергия, преди началото на използване на масло трябва задължително да се консултираме с лекар.
  • Никога не нанасяйте етерични масла непосредствено на кожата, винаги ги смесвайте с т.нар. базови масла – зехтин, кокосово масло. Перорален прием – поглъщане, дори мазане на устната кухина и на другите лигавици за деца е абсолютно забранено.
  • Важно е да се има предвид, че натуралното етерично масло е много концентриран продукт. Винаги трябва да се разрежда с базово масло или с крем, подходящ за детето.

Важно!

  • Етеричните масла, смесени с алкохол, могат да предизвикват раздразнение, дори сред възрастните.
  • Необходимо е да се избягват синтетичните аромати, които се отличават напълно от етеричните масла, не са полезни за здравето и могат да дразнят кожата.