Учените установиха защо истинските мъже не живеят дълго. Защо мъжеството пречи на откровениченето с лекарите, какво е това хегемонна мъжественост и какво влияние оказва на процеса на социализация на момчетата?

В нашата представа мъжественият човек трябва да бъде храбър, непоколебим, смел. Именно той може да защитава и подкрепя слабите. Но според неотдавнашно изследване истинските мъже сами се нуждаят от внимание и подкрепа, тъй като не живеят дълго.

В рамките на изследването психолозите Диана Санчес и Мери Химелщайн от Ратгерския университет в САЩ провели проучване на 4 групи доброволци.

Първата група, състояща се от 250 мъже, учените помолили да попълнят онлайн анкети. В тях били включени въпроси за мъжествеността, а също и за това лекар от какъв пол биха посетили.

И се установило, че мъжете, възприемащи мъжествеността в традиционния смисъл и асоцииращи я с твърдост, храброст, увереност в себе си и сдържаност, най-често избирали лекар мъж.

Според анкетираните лекарите мъже са по-компетентни от лекарите жени.
Втората група доброволци се състояла от 250 студенти от мъжки пол. Те трябвало да отговорят на същите въпроси от анкетата, а запитването не се провеждало онлайн, а анкетиращите били в бели престилки.

И било установено, че тези анкетирани, които събрали високи оценки по скалата на мъжествеността, отговаряйки на въпросите на анкетата, отлагали посещението при лекар или избирали именно лекар-мъж, но не му разказвали откровено за своите симптоми.

Мъжете се срамуват и не желаят да показват на докторите своята слабост, коментира Санчес.
Голяма част от дълголетниците по света са жени, добавят авторите на изследването.

Мъжете живеят средно 5 години по-малко от жените, и физиологичните различия между мъжете не могат да обяснят защо се случва така. В рамките на изследването било установено, че традиционното разбиране за мъжествеността се отразява отрицателно на продължителността на живота.

Третата група от анкетирани се състояла от 198 мъже и жени, четвъртата – от 298 мъже и жени. Когато поговорили с тях, психолозите стигнали до заключението, че не само бруталните мъже по-рядко търсят медицинска помощ.

Лекари се стараят да избягват и жените, които смятат себе си за сдържани, храбри и уверени в себе си.
Подобни стереотипи се отразяват отрицателно на нежния пол, обясняват психолози.

Между впрочем, представителите на силния пол следват социалния сценарий, съгласно който истинските мъже трябва да бъдат смели и храбри. Но за жените няма подобни представи, и те не е нужно да скриват своите болести и слабости.

Според авторите на изследването проблемите имат решение, и на истинските мъже може да се помогне, като трябва да бъдат убедени, че посещението на лекар е проява на мъжественост.

Грижата за здравето не може да се възприема като отстъпване от мъжествеността, коментират американски психолози, а точно обратното.

Но обикновено зад мъжката сила също се крие страх и дори най-силните и здрави мъже също се страхуват от лекари, и това е напълно нормално, тъй като се страхуват за телесната си цялост.

Хегемонната мъжественост оказва силно влияние върху процеса на социализация на момчетата, култивирайки у тях силни емоции, свързани с отношението на господство и власт, и любов към силни усещания.

Но също така и превръща в табу – проявленията на слабост във вид на страх, нежност или чувство за срам.