Днес родителите просто са вманиачени на тема безопасност и опека, затова много често техните деца израстват вяли, като растения, които не стават за нищо. Именно на този проблем е посветена книгата на Джули Лискот-Хаймс „Как да отгледаш възрастен?“

Ето кои 5 навика трябва да притежава всяко дете, което вече е стигнало своето пълнолетие, от което следва, че ще му се наложи да се справя само в живота, поне така смята законодателят, тъй като не предвижда родителска издръжка за деца над 18-годишна възраст.

1. Да разговаря с непознати

Полуделите от идеята за безопасност възрастни до такава степен втълпяват в главата на своите деца забраната да общуват с непознати хора, че се отпечатва в техния мозък за цял живот.

Последица от това е, че днес много често могат да се срещнат млади хора, които просто не са в състояние да попитат за посоката, да направят поръчка в кафето, да си запишат час при лекар и така нататък.

Решение – вместо тотална забрана за разговор с непознати, следва детето да се учи да различава добрите хора от лошите и безопасните ситуации от опасните.

2. Да не се заблуждава

Детето може да се води ръка и да се съпровожда във всички автобуси и влакове може само до определена възраст. Ако навреме това не бъде прекратено, то детето ви може да се превърне в нещо като програмиран робот, който умее да се придвижва само по предварително известни и утвърдени от вас маршрути.

Решение – повече самостоятелност в придвижването. Само така детето ви ще може да се научи да се ориентира в маршрутите на обществения транспорт, да достига до необходимите места и никога да не се страхува да се заблуди.

3. Да управлява задачите, плановете и времето си

Родителите са създадени постоянно да мрънкат за необходимостта да се напише домашното, да се отиде на тренировка, да се легне да се спи. Именно така си мислят много тийнейджъри, и за това те имат своите основания.

Решение – рано или късно настъпва времето, когато на децата трябва да се предостави възможност сами да определят и да си поставят приоритети, да планират работното си натоварване, да установяват срокове и да следят за тяхното спазване.

4. Да вършат домакинска работа

В юношеска възраст на никой не му иска да се занимава с всички тези скучни чистения и пранета. И на родителите често им е жал, че лишават децата си от детство. В резултат получаваме млади хора, които не са способни да се погрижат за себе си, а какво остава за други хора.

Решение – плавен преход от съвместно участие в домакинските задължения към пълно самообслужване. Като това включва – чистене, пране, готвене и прочие прозаични навици, които винаги са необходими в живота.

5. Да вземат решения

Ако родителите твърде много се вживяват в ролята на водач и лидер за своите деца, изобщо няма да е изненада, ако техните наследници се превърнат в овце.

Да, в резултат на това ще бъдат много по-лесни за управление, но овцете са безпомощни, когато са сами, така че винаги ще се опитват да останат в стадото. Действително ли желаете това?

Решение – научете детето само да взима решения. Да си избира дрехите, храната, приятелите, музиката и десетки други неща, които формират личността. Когато свикне да взема решения за дребните неща, то ще стане самостоятелен човек и в сериозните неща.