В неделя по обяд се появи информация в медиите, че на ГКПП „Маказа” е започнало свободното пропускане на български граждани, желаещи да посетят южната ни съседка.

Това става 12 часа преди официалния край на задължителната 14-дневна карантина, която беше въведена за всички, които влизат в страната.

След 10 часа свободно преминаване, връщат карантината

Отпадането на мярката трябваше да стане от 1 юни. През деня в неделя не са изисквани никакви декларации, нито пък граничните полицаи са разпитвали гражданите накъде отиват.

Гръцките власти обаче неочаквано и съвсем изненадващо решиха други, което за малко да предизвика хаос на границата.

Към 22 часа в неделя идва вестта, че се въвежда задължителна 7-дневна карантина за влизащите в страната, като се появи информация, че ще се правят и тестове.

Тази мярка ще е в сила до 15 юни, когато режимът на преминаване ще бъде изцяло свободен, както е в продължение на 10 часа в неделя.

Какво става с договорката между 4-мата премиери

На 4-странната среща между премиерите на Румъния, Гърция, Сърбия и Македония преди повече от седмица бе постигната договореност от 1 юни влизането в тези държави да е без карантина за български граждани, но с двустранни декларации.

Към момента от външно министерство няма информация защо се въвежда тази мярка и дали е била съгласувана по време на 4-странната среща на премиерите.

На ГКПП Маказа съобщават на желаещите да влязат в Гърция, че 7-дневната карантина е за тези, които са отишли на разходка или на плаж в южната ни съседка.

За тези, които са по работа, пътуват служебно или с бусове, мярката не се прилага и те преминават свободно.

След отпадането на ограниченията в неделя трафикът по ГКПП за Гърция е слаб, очакваше се да се повиши от понеделник, 1 юни.

Може би гръцките власти правят опит да се застраховат срещу евентуално струпване на много хора по плажовете на Гърция и като цяло на голям поток и туристи, затова са въвели мярката до 15 юни и са оставили свободното преминаване за тези, които пътуват служебно.