Изследователи от университета Джонс Хопкинс в САЩ обърнаха внимание за корелацията между индекса на телесната маса и броят на младите на интензивна терапия.

От Университета Джонс Хопкинс в САЩ определиха група пациенти, за които заразяването с коронавирус представлява най-голяма опасност и по-често завършва с хоспитализация.

Нуждата от интензивно лечение свързана със затлъстяване

Според статистиката на тежките случаи, затлъстяването е рисков фактор, дори за младите хора.

Корелацията между високия индекс на телесната маса и броят на младите под 40-50-годишна възраст, нуждаещи се от интензивна терапия, е установена при анализ на случаите на хоспитализация както в болницата към Университета Джонс Хопкинс, така и в други медицински центрове.

Данните показват, че младите хора, които влизат в болница с COVID-19, по-често са с наднормено тегло.

Понякога те страдали и от други съпътстващи заболявания, например, хипертония, сърдечни заболявания и диабет.

Това обяснява защо при хората със затлъстяване дишането е затруднено, което способства за тежко протичане на всяка респираторна инфекция.

При COVID-19 в белите дробове се натрупва течност, поради което пациентът е принуден по-силно да съкращава диафрагмата, а наднорменото тегло възпрепятства това.

Мастната тъкан образува множество провъзпалителни молекули

Още една причина може да е и това, че мастната тъкан образува голямо количество провъзпалителни молекули- цитокини.

При заразяване с коронавирус това способства за цитокинова буря, предизвикваща системна органна недостатъчност.

Друго възможно обяснение е това, че мастните клетки имат на своята повърхност голям брой рецептори ACE2, които са мишена за коронавируса.

Съществуват данни, че SARS-CoV-2 може дълго да се запази в мастната тъкан, дори и при липса на симптоми.

От друга страна, пък по-пълните хора при разболяване от COVID-19 и евентуално тежко протичане, имат накъде да отслабват. Организмът има възможно да използва резервите от мастна тъкан за осигуряване на енергия с борба с инфекцията.

Разбира се, всичко е много индивидуално, не всички по-слаби хора губят килограми и успяват да задържат теглото, без да се стига до опасно отслабване, което излага на риск живота на човек.