Битува мнение, че паренето на краката в гореща вода с добавена горчица – това е древен български метод за лечение на настинка. Но англичаните също обичат ваните с горчица и ги смятат за част от националната си традиция. А още по-рано ваните с горчица са се ценели от древните гърци и римляни, а също и от жителите на Индия. Без да оспорваме ничии национални традиции, Lechenie.bg реши да проучи наистина ли са полезни горещите бани, още повече и с горчица.
Здраве и вани с горчица
В Аюрведа ваните с горчица за цялото тяло се използват традиционно за пречистване на организма. Смята се, че спомагат за отделянето на токсините от тялото и за пречистване на кръвта. Горчицата пък спомага за стимулиране на кръвообращението и за интензивно снабдяване на тъканите и органите с кислород и активно отделяне на продуктите от жизнената дейност. Често към горчицата привържениците на алтернативната медицина добавят различни етерични масла – мента, розмарин, евкалипт
Лекари и учени смятат за полезни ваните за крака в следните случаи:
• Тревожност, депресия;
• Синдром на неспокойните крака;
• Главоболие, а също и всякакви други видове болки;
• Спазми на гладката мускулатура на органите на малкия таз;
• Проблеми с простатата и хемороиди;
• Настинка, грип;
С изключение на последния пункт, става въпрос за патология на психиката и на нервната система. Дори в случая с хемороидите и заболяванията на простата е ясно, че топлата вана облекчава състоянието съвсем не на психологическо ниво. Как работи всъщност?
Как действат баните за крака с горчица?
Първо, нагряването на краката, също както и горещата вана облекчава дишането, спомага за подобряване на общото състояние на пациента. Второ, не трябва да се отрича съществуването и на общия отпускащ ефект от нагряването.
Има още и трети важен момент. Това са т.нар. разсейващи процедури – мероприятия, при които се оказва механично, топлинно въздействие или активация на рефлекси. Целта на това въздействие е да се направи поне нещо и така да се създаде усещане, че със своите действия се доближава до оздравяването.
Според още една теория нагряването на краката в топла вода с горчица има за цел да повиши телесната температура при състояния, когато в организма има инфекция, а температура няма. В такива случаи лекарите казват, че организмът не се съпротивлява достатъчно. И всъщност температурата спомага за унищожаване на инфекцията. Процедурите по нагряване трябва да оправят този проблем, да загреят организма и да му помогнат да се справи с инфекцията.
Как правилно да парим краката?
Каквито и да са причините за използване на горещи вани, следва да се правят правилно, най-малкото да не се навреди на пациента.
За пълноценна вана с горчица е необходима приблизително ½ чаша синапено семе. Човек се отпуска във ваната за приблизително 10 минути.
Ваните за крака са с продължителност от 10 до 30 минути. И двата крака следва да се потопят така във водата, че нивото да достигне поне до глезените.
Горната част на тялото трябва да се увие в одеяло, за да избегне прекалено охлаждане. Шията е по-добре да се увие в хавлия, за да не ви дразни потта, която се стича, а също и да няма изтичане на топлина. А когато човек започне активно да се изпотява, на главата може да си сложи влажна хладна хавлия.