С болестта трябва да се борят – лекар и пациент. Но неумолимата статистика гласи, че често именно пациентите не изпълняват предвидените от тях действия. Нима във века на цифровите технологии няма начин да се контролират действията на болния човек и да му се създават условия за прием на необходимото лекарство в необходимото време? Разбира се, има. Какво ново е изобретила науката в областта на контрола на прием на лекарства и способни ли са технологиите да променят поведението на жив човек?
Пациенти и лекарства – трудни отношения
Половината от пациентите изобщо не приемат предписаните им лекарства или го правят съвсем не според предписанията. Всеки четвърти болен не спазва препоръки като режим на сън, хигиена и дори хранене. А за много заболявания са не по-малко важни от лекарствата.
В 12% от случаите излекуването се възпрепятства от глобални причини като местожителство – актуално при бронхиална астма, или генетика на пациента. А това в определена степен извинява пациента, но не облекчава нито неговото състояние, нито задачата на лекаря, който се опитва да го излекува.
Интересното е, че степента на сериозност на заболяването не влияе на точността в приема на лекарства. Така например, 28% от американките в репродуктивна възраст приемат противозачатъчни. По данни от 2015 г. половината ги приемат в съответствие с графика, а другата половина по различни причини пропускат да ги пият. В резултат нараства броя на случаите на непланирана бременност.
През 2016 г. кардиолози от Университета Томас Джеферсън се оплакали, че половината от пациентите с операция на сърцето прекратявали приема на таблетки минимум 3 години след процедурата.
А тези, които не спирали да го правят, също не спазват предписанията – приемат или само статини или само аспирин. В резултат времето за експлоатация на имплантите бързо намалява, а рисковете от повторна хоспитализация нарастват.
Умни капачки – как да не забравяме за лекарствата
Първата безжична бутилка с умна капачка била показана през 2011 г. В капачката на бутилката бил вграден микрочип. В момента, когато трябвало да се приеме таблетка, капачката започвала да свети, да мига, да пее и всячески да привлича вниманието към себе си. Ако в следващите 2 часа бутилката така и не била отваряна, то агрегатът насочвал към телефона на пациента СМС с напомняне. Приложението, инсталирано на смартфона, давало възможност в края на всеки месец да се направи отчет за редовността на приема на таблетки.
През изминалите няколко години се появили разнообразни вариации на умната капачка – например, под формата на диспенсъри, където може могат да се слагат таблетки за цял месец.
Таблетка с магнит – контрол отвън
Идеята за таблетка, сигнализираща от корема, че е била изядена, е била реализирана още през 2008 г. Разработчици от Технологичния институт на щата Джорджия предложили да сложат на капсулите с лекарство миниатюрен магнит, а на шията на пациента да се сложи специален гердан, който да регистрира момента на поглъщане на таблетката. Разработчиците твърдели, че миниатюрните магнити, увити в няколко слоя пластмаса, не причиняват вреда на пациентите.
Цифрови таблетки – контрол отвътре
През ноември 2017 г. беше одобрено първото лекарство с вградена система за оповестяване на своята употреба. Бялата лястовица е препарат за лечение на шизофрения и биполярно разстройство.
Цифровата таблетка всъщност представлява лекарство, но с вграден датчик, който се активира от стомашен сок.