Все още не може да се купи от аптеката, тъй като този тип таблетки не са регистрирани официално, но в интернет има сайтове, в които се предлагат, макар и да са забранени като допинг. Що за лекарства са това?

За едно от най-перспективните и същевременно ефективни е писано по медиите още през 2008 г. Тогава препаратът само е бил тестван върху животни от научен институт в Калифорния, и показва забележителни резултати.

Мишките, които били предпазвани от излишни натоварвания и се хранили с лекарство, се оказали в по-добра форма от гризачите, които месец упорито тренирали.

Благодарение на средството-чудо животните започнали да бягат с 23% по-дълго, пробягвайки с 44% по-дълга дистанция от мишките, които упорито тренирали на колело.

Научната фантастика става реалност

През 2008 г. на пръв поглед това изглежда като научна фантастика, но сега вече учените обясняват защо това е възможно.

При физически упражнения и повишаване на натоварването се стимулира процес на препрограмиране на мускулните влакна. Все повече от тях започват да преминават към анаробна обмяна на веществата.

Отключва се цяла верига от събития, която препрограмира работата на определени гени, участващи в тази обмяна на веществата. Във влакната се увеличава количеството митохондрии, това са енергийни станции в клетките, в които се образува енергия.

И всичко това води до повишаване на издръжливостта на организма. В изследването се установява, че AICAR предизвиква такива изменения, дори при липса на физическо натоварване.

Препрограмира мускулните влакна, и те придобиват издръжливост почти като след тренировка.

Великите имитатори

Препаратът дефакто имитира биохимичните процеси, протичащи в мускулните клетки по време на физическо натоварване, реално увеличавайки още и изгарянето на мазнините и енергията.

Днес вече има няколко такива препарати, и всички те се обединяват в една група – мимемитици, имитатори на физическа активност.

Доколкото търсенето на препарати с такова действие е огромно, възникват и сериозни схеми на ръба на закона за тяхното производство и разпространение. Тези лекарства са мечта за всички онези, които искат да отслабнат, но не желаят да се занимават със спорт.

Най-нужни са на хората, които са парализирани или по някакви други причини не могат да тренират и да правят каквито и да е физически упражнения.

И разбира се, могат да са много полезни за профилактика и лечение на затлъстяване, захарен диабет тип 2, метаболитен синдром – всичко това са главните болести на днешния ден.

Допинг скандали

Най-важната сфера на техните продажби – това е спортът. Миметиците на физическата активност, макар и все още да не са станали легални лекарства, те вече са признати за допинг.

Например, през 2012 г. са арестувани лекари от отбора на Испания по колоездене за създаване на международна мрежа за доставка на препарата AICAR.

В тези скандали е забъркан и националният отбор на Руската федерация, но с друг миметик, който все още няма име, само обозначение GW501516, но също е популярен както и AICAR. През 2015 г. олимпийският отбор по спортно ходене на Руската федерация е отстранен за положителна допинг проба за този препарат.

Защо тези миметици не се регистрират официално, за да могат да се изписват на хора, които наистина имат нужда от тях, а не на онези, които ги мързи да спортуват.

Все още има проблеми с тях – странични ефекти, влошена фармакокинетика – непредсказуемо усвояване на лекарството, невъзможно за предвиждане разпределение из организма и извеждане. Всичко това може да се доработи, но изисква известно време.

Това означава, че тези препарати съвсем скоро ще се появят по аптеките, и лекарите легално ще ги изписват на своите пациенти.

Във виното ли е тайната

Интересното е, че има и естествени вещества с такова действие. Най-добре изучен е ресвеатрола. Най-добрият източник е сухото червено вино, а не самото грозде или сокът от него, както пишат някои специалисти.

Ресвеатролът е заключен в кожата на червеното грозде, и да се извлече оттам не е нужна преса или пък храносмилателни ензими, а дълъг процес на мацерация и ферментация както при производството на вино. Също така се разпадат и захарите, които в гроздето и в сока от него с в доста високи дози.