Най-ефективният метод са лекарствата. Но куркума и сок от червена боровинка също може да са от полза.

Защо се разрежда кръвта и как това правят лекарите

Заради изменения в своя състав кръвта може много по-лесно от обикновено да образува съсиреци – тромби. В медицината това явление е известно като хиперкоагулация. Последната е опасна, защото тромбите могат да блокират кръвообращението, а това да доведе до инсулт, инфаркт, тромбоза на дълбоките вени, белодробна емболия – запушване на артериите в белите дробове.

Ако лекуващият лекар въз основа на резултатите от изследванията предположи хиперкоагулация, то назначава лекарства за разреждане на кръвта – антикоагуланти, например, на основата на натриев хепарин, или антитромбоцитни препарати.

Лекарствата са най-ефективният начин за намаляване на гъстотата на кръвта, който е потвърден от науката. Препаратите обаче могат да се приемат само по предписание и под лекарско наблюдение. В противен случай съществува риск да се престараем с дозите и в резултат да се стигне до друго опасно състояние – стомашно-чревно или маточно кръвотечение или дори кръвоизлив.

Разреждане на кръвта в домашни условия

Ако се безпокоите от тромбоза, но не можете да си запишете час при лекуващия лекар или той не вижда повод да ви изписва лекарства, е възможно да опитате да понижите риска от образуване на тромбози чрез добавяне в храненето на определени продукти.

1.Куркума

Ограничено по мащаб изследване, проведено през изминалата година показа, че куркуминът е един от ключовите активни съставки на куркумата, действа като антикоагулант. Намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.

Авторите на изследването така се впечатлили от антитромботичната активност на куркумина, че препоръчали подправката да се приема ежедневно.

2.Канела

Канелата и сходната подправка касия също съдържат вещество с разреждащ ефект – кумарин. Един от най-известните коагуланти, варфарин, е производно на кумарина. Затова ястията с добавена канела теоретично могат да са интересна домашна алтернатива на лекарствата.

За разлика от куркумата обаче, канела не е препоръчително да се употребява всеки ден. Има данни, че подправката във високи дози, а високи се смятат, например, ежедневната овесена каша с добавена канела, може да увреди черния дроб. Необходими са допълнителни изследвания за изясняване на ситуацията.

3.Рибено масло

Обикновено се приема като хранителна добавка. Заради високо съдържание на мастни омега-3 киселини тези добавки са много полезни, включително и за поддържане на оптимално съсирване на кръвта.

През 2017 г. учените анализирали 52 изследвания на рибено масло, за да опитат да открият дали не повишава риска от кръвотечения.

Подобен ефект не се установил, за сметка на това става ясно, че тромбоцитите в кръвта на хората, редовно приемали рибено масло, в по-малка степен се слепвали, тоест по-рядко се образували опасни съсиреци. Теоретично рибеното масло може да е едно от средствата за профилактика на тромбози.

4.Чесън

Изследвания, които директно да потвърдят антикоагулантният ефект на това растения, все още не са провеждани. Но има любопитни косвени наблюдения.

Така например, Националният център по комплентарно и интерактивно здраве препоръчват да не се приемат биодобавки с чесън паралелно с антикоагулантни препарати.

Причината е, че растението допълнително разрежда кръвта, и може да усили ефекта на лекарствата и да предизвика кръвотечение.

Препоръчително е да се комбинира с други храни, които правят усвояването му от организма доста по-лесно и същевременно ефективно.

5.Сок от червена боровинка

Експертите на Американския изследователски център Mayo Clinic съветват тази напитка да не се употребява или най-малкото сериозно да се ограничи нейното количество при прием на антикоагуланти.

Сокът от червена боровинка също може да има потенциално разреждащи кръвта свойства. Освен това този вид сок се слави и със силните си антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Абсорбира свободните радикали.

В червените боровинки се съдържа и витамин Е във форма, която най-лесно се усвоява от организма. Източник е и на есенциални мастни киселини. Препоръчителна дневна доза е около 30 мл и не е препоръчително да се превишава.

Това списъкът с продукти, които можем да използваме за разреждане на кръвта, без да прибягваме до прием на лекарства, които се изписват само и единствено от лекар и е необходимо непрекъснато наблюдение.