Препаратът, който се изписва при артрит, tocilizumab, може да въздейства благоприятно на развилите пневмония, вследствие на заразяване с COVID-19.

Това се е случва и при други болни от коронавирусна болест, а не само при тези от Неапол, за които доста медии писаха по-рано.

Лекарство, одобрено за артрит, може да спре необратими усложнения

Експерименталният метод на лечение на COVID-19 бе забелязан и от журналистите в престижен вестник в САЩ, за което и направиха специално проучване.

Засега препаратът се прилага при болни от пневмония, вследствие на коронавирусна болест най-малко в 2 италиански болници и резултатите при поне половината от пациентите, на които се прилага са положителни и състоянието им започва да се подобрява.

В Неапол препаратът е използван при 6 души с коронавирусна пневмония, като при 3-ма от тях е отчетено значимо подобрение.

Разбира се, това ограничено по мащаб проучване, което дори не притежава белезите на такова и затова не може да се приеме за достоверно. Ще трябва да се изчака малко повече от седмица, дали състоянието на болните в тежко състояние се подобрява трайно.

Препаратът е ефективен не само при артрит, но действа и при други хронични автоимунни заболявания.

Приложението на лекарството се оказва решаващо за висш държавен служител в регионалната администрация на Ломбардия, регионът в света, който в момента е най-засегнат от пандемията в цял свят, и болните стремително продължават да се увеличават.

От общо над 21 000 заразени в Италия само в Ломбардия те са над 14 000 към днешна дата, единствено в планинската провинция в Южна Италия Изерния с население над 1,5 млн. души няма потвърден случай на болестта.

При държавния служител от регионалната администрация препаратът за автоимунни заболявания води до значимо подобрение, след като 10 дни е в реанимация и прогнозите за оцеляването му не са особено добри.

В началото на март в Китай е одобрен за лечение препарат за артрит

Още в началото на март в Китай лекарството с търговско наименование Актемра е одобрено за лечение на тежки усложнения на коронавирусна болест, при които се развива т.нар. цитокинова буря.

Това е свръхреакция на имунната система, която може да доведе до полиорганна недостатъчност и опасността за живота нараства значително.

Препаратът е одобрен още през 2010 г. в САЩ за лечение на ревматоиден артрит, редица италиански болници започват да прилагат лекарството на болни от COVID-19 и затова поръчват над 600 дози от производителя в Швейцария.