Официално потвърден е вече случаят на коронавирусна болест при мъжа, който се е завърнал наскоро от епицентъра на световната пандемия в град Бергамо, Италия.

Над 50 са вече болните от коронавирусна болест у нас

с. Така общият брой на заразените с COVID-19 надхвърли 50 души.

Председателят на оперативния щаб определи като изключително безотговорно поведението на мъжа от Варна, който в пика на епидемията е предприел пътуване до Барселона през Италия.

Поради положителната му проба ще се наложи всички хора, с които е пътувал в самолетите на отиване и връщане да бъдат поставени под карантина.

Това е огромен ресурс, който държавата трябва да отдели, за да открие и да ги постави под карантина.

Отделно това са много на брой на хора, които могат да са заразени, поради безразсъдството на един човек.

В Министерския съвет не бе прието вчерашното предложение на професор Мутафчийски за ново затягане на мерките, обявени със Заповедта на здравния министър в петък и след това допълнена и разяснена в посока смекчаване.

Ибупрофен може да се пие при подозрение за COVID-19

Същевременно опроверга информацията, че ибупрофенът, както и активната обезболяваща съставка диклофенак, която се съдържат в препарати като Волтарен срещу мускулни болки.

Статията от интернет страницата на известен френски вестник бе споделена в социалните мрежи от бивш посланик на България в Италия, Великобритания и Ирландия през 90-те години.

И на практика така тръгна и по българските медии, от екипа на Lechenie.bg също посочихме, че заключението за това се прави на база наблюдения.

Няма изследвания и съответно изводът, макар да изглеждаше реално обявено на хактнатия профил на френския здравен министър, не можеше да бъде определено като сериозно. Нарушени са основни принципи на доказателствената медицина.

Професор Мутафчийски също посочи, че става въпрос само за 3-ма души в по-млада възраст, а препоръките на Националната здравна комисия на КНР включват прием на ибупрофен и други препарати, които бяха обявени с фалшивата новина за опасни.

Транспортният министър опроверга информацията, че ще се забранят пътуванията вътре в страната.