Хранителния режим за болните от псориазис е необходимо да обезпечава поддържането на киселинно-алкален баланс. В организма е необходимо алкалната реакция да бъде в по-голяма степен от киселинната.

Това се определя преимуществено от консумираната храна и емоционалното състояние.

Хората, страдащи от псориазис е необходимо постоянно да си припомнят, че ежедневния им хранителен режим е необходимо да се състои на 70-80% от алкалообразуващи храни и на 20-30%от киселиннообразуващи, тоест от първите да изяждат 2-4 пъти по-големи количества.

Кои хранителни продукти са алкални, а кои киселинни?

Алкалообразуващи храни:

1. Плодове / киселинни са и съответно са забранени за консумация при спазване на този хранителен режим – червени боровинки, касис, сушени сливи, сини сливи, черна боровинка/ -

• Ябълките, динята и бананите не следва да се консумират с други хранителни продукти, а като отделен хранителен прием.
• Цитрусите и соковете от тях не трябва да се употребяват заедно с пълнозърнестите и млечните храни.

2. Зеленчуци / с кисела реакция, допуска се консумация на малки количества от - всички видове бобови, ревен, тиква едроплодна, брюкселско зеле /.

От хранителния режим напълно задължително се изключват всички зеленчуци от семейства Картофови – домати, картофи, чушки, патладжани.

Също увеличават алкалната реакция:

• Добавеният лецитин в храната и напитките;
• Изцеденият пресен сок от лимон в чаша гореща или студена вода;
• Соковете от портокали, папая, манго, круши, кайсии, грозде
• Пресни и задушени на пара плодове
• Пресните зеленчукови сокове /лук, целина, морков, спанак /
• Изхождането, тоест изпразването на чревното съдържание, желателно е да бъде 2 пъти, но е допустимо и 1 път дневно;
• Повишаване на двигателната активност и физически натоварвания, като е препоръчително да не се прекалява и да се спазва принципът на умереност.
• Позитивното отношение и положителното емоционално състояние;

Образуващи киселинни среда в организма храни

Вероятно на повечето от нас, ни е известно, че това са хранителните продукти, в чийто състав влизат – скорбяла, белтъчини, мазнини, масла и захар, тоест – месото и неговите производни – колбаси, деликатеси, различите видове мляно месо, тоест кайма, зърнени храни и пр.

При псориазис можете да приемате:

1. Полиненаситени мастни киселини /ПНМК/ - особено внимание следва да се обърне внимание на приема на растителни масла, в състава на които влизат полиненаситени мастни киселини.

Постъпването на ПНМК в достатъчно количество е много важно при псориазис, тъй като те образуват в организма биологично активни вещества, сред които тъканните хормони простагландини, изпълняващи ролята на регулатори на биологичните процеси.

Тези хормони оказват противовъзпалително и противоалергично действие, положително влияят на състоянието на кожата, тъй като влизат в състава на тъканните мембрани и на стените на кръвоносните съдове, регулират обмяната на веществата – в частност на мастния обмен в черния дроб и на обмена на редица витамини.

2. Растителни влакна – при болните от псориазис възниква потребност периодично да поддържат очистваща функция на черния дроб и нейното участие в липидния обмен.

Голямо значение има, както бе посочено по-горе, редовното изпразване на червата. При предразположеност към запек в порциона се включват храни с високо съдържание на растителни влакна и ястия с „разслабващо“ /салати с растително масло, оцет и др./.

Освен това, фибрите притежават и други важни свойства – влияят на обмяната на веществата, спомагат за поддържането на минералния баланс в организма. Хранителния режим е необходимо да бъде обогатен с храни, нормализиращи липидния обмен – каша от елда, извара и др.