Сред онкоболните или излекуваните от рак смъртността от инсулт е 2 пъти над средната. При някои видове рак този риск е дори по-голям.

Изследователите установиха, че с фатален инсулт най-често са свързани рак на дебелото черво, на млечната жлеза и на простатата.

Инсулт по-вероятен и опасен при онкологично заболяване

Предходни изследвания показват, че повечето от болните от рак умират не от самото онкологично заболяване, а от други причини. Инсултът е един от възможните причинители на смърт.

Не са разработени достатъчно препоръки за профилактика на инсулти при болни от рак или прекарали онкологично заболяване.

Американската асоциация на кардиолозите и Националната мрежа за борба с рака предоставят отделни ръководства за профилактика на инсулт и препоръки за тези, които не са на противотуморна терапия.

В изследванията е била използвана информация за заболеваемостта от рак, преживяемостта, лечението, възрастта и годината на поставяне на диагнозата, събрана в рамките на програма на Националния онкоинститут на САЩ, която обхваща до 28% от населението на страната.

Авторите анализират данните на над 7,5 млн. души, на които е поставена диагноза инвазивен рак, който се разпространява извън пределите на тъканите, в които първоначално се е развивал, между 1992 г. и 2015 г.

Установява се, че 80513 от тях са починали от инсулт. Вероятността от летален изход при инсулт за мъжете и жените е приблизително еднаква, докато при заболелите в по-млада възраст – по-висока.

Защо при младите инсулт на фона на рак е по-опасен

При наблюдаваните под 40 години инсултите с летален изход най-често са свързани с тумори на главния мозък и лимфоми, а над тази възраст – на дебелото и тънкото черво, простатата и на млечната жлеза.

Едно от обясненията за повишения риск е наличието на протромботично състояние при много от онкоболните. Това означава, че при тях се увеличава вероятността от образуване на съсирек във важен кръвоносен съд – тромб.

Тромбът може да попадне впоследствие в белите дробове и да предизвика белодробна емболия или инсулт, ако достигне до главния мозък. Това е основният рисков фактор за повечето онкоболни.

Друго предполагаемо обяснение е свързано със специфичното въздействие на организма на противораковото лечение.