Повечето от съвременните хора не се притесняват от интимни ласки преди сватбата или дори специфичните предпочитания като в „50 нюанса сиво”.

Как сексът извън връзка кара хората да се чувстват

Сексът без ангажименти, тоест без да е в рамките на постоянна връзка, досега си остава спорен въпрос от гледна точка на морала и влиянието върху здравословното ни състояние. За плюсовете и минусите на мимолетните срещи.

На 25 години 70% от хората поне веднъж са имали интимни преживявания за една нощ. Случайните и мимолетните връзки протичат постоянно, но много от тях ги считат за неприемливи и съжаляват, че са подали на изкушението.

Вярваме, че сексът с постоянен партньор, е полезен, прави ни по-щастливи, укрепва връзката и здравето.

Защо обаче случайният секс с непознат или просто с приятел, губи всички тези предимства и става вреден? Нима това е само любов или дълбока романтична привързаност към партньора придава на секса положителни свойства? Нима в самия процес няма нищо хубаво?

За последните 10 години научихме много за секса без ангажименти от социалните изследвания. На практика обаче 90% от тази информация се основава на проучвания сред студенти.

За да бъде разширена селекцията, е пуснат сайт, на който хората от различни възрасти, от различни социални слоеве са могли да споделят истории за случаен секс – да разказват за своите чувства и усещания както по време, така и след еротични срещи.

За 10 месеца от момента на пускането на сайта посетителите му надхвърлиха 10 млн., а броят на разказите на хора от всички краища на света превиши 1200.

Какви заключения могат да се направят от тези истории

Първо, сексът без ангажименти има много потенциални предимства. Най-очевидното е получаване на удоволствие. Оргазмът е хедоничен екстаз, новият партньор може да ни научи на нещо ново в леглото и да стане впоследствие наш добър приятел.

След случаен секс се подобрява самооценката, чувстваме се по-желани, енергични и свободни. Освен това, когато остареем често ще си спомняме за това. Понякога дори липсата на романтични чувства формира дълбока емоционална и интелектуална връзка с другия човек.

Разбира се, рискове има, разбито сърце, разрушено приятелство, съжаление, притеснение, нежелана бременност, предавани по полов път заболявания, обществено осъждане или партньор, който е престанал да ви уважава.

Повечето смятат, че минусите са повече от ползите

Много изследвания са посветени на това как се чувстваме след случаен секс. Всички достигат до заключението, че и за мъжете, и за жените впоследствие много по-често са характерни позитивни усещания – щастие, удовлетворение, а не негативни – опустошение, разочарование.

Другите изследвания показват, че сексът без ангажименти няма никакви допълнителни последствия за нашето психологическо благополучие – самооценки, склонност към депресия или тревожност.

Разбира се, не всички случайни връзки се развиват на този принцип, възможно е това да са хора, на които те оказват дълбоко влияние. Това са само усреднени резултати.

Какъв ефект – положителен или отрицателен – случайният секс ще окаже на човек, зависи само от самия него.

Един от критичните фактори е автентичността, до колко това, което правите, е в съответствие с вашите убеждения, ценности, желания и потребности.

Сексът без ангажименти не е подходящ за всички, както и за всяка друга сексуална практика. От значение е възпитанието, житейските обстоятелства, естествените наклонности.

Някои от нас предпочитат новите неща в секса, на други е по-комфортно с отдавна известни партньори. Опитайте да определите своето място в тази скала.

Какъв ще е ефектът от случайния секс, зависи от човека

Случайният секс стрували ви се нещо възбуждащо, смятате ли го за морално приемлив? Дори и ако никога повече няма да видите този човек? Морално приемливо?

Дори и повече да никога да не рискувате? Ако по повечето отговорът е НЕ, по-добре да не рискувате.

При хетеросексуален случаен секс има само един нюанс – само 40% от жените достигат до оргазъм, докато при мъжете този показател стига до 80%.

90% от жените, които са допускали случайни партньори в живота, все пак твърдят, че са получили удоволствие – в един или друг вид. Повече от 70% истински са се наслаждавали на процеса.

Това са резултати от проучване, проведено сред 20 000 студенти. Заключението е, че жените трябва да се повече егоисти в леглото, докато мъжете да са по-щедри.