Международен екип от учени обясни защо хората, които са прекарали тежки инфекциозни заболявания, по-често се разболяват от COVID-19.

В рамките на проведени изследвания, проведени с участието на мишки и на хора, е установено, че някои тежки инфекции временно изключват имунния отговор на организма, а това пациентите по-уязвими на нови бактериални или вирусни заболявания.

Макрофагите се изключват при прекарана тежка инфекция

Известно е, че част от първата линия за защита, която формира имунната система, са макрофагите, неутрализиращи патогенните микроорганизми и „извикват” на мястото на заразяването имунни клетки.

Оказва се, че прекарана тежка инфекция временно инактивира макрофагите, като оставя нещо като белег в имунната система.

По-нататъшни изследвания показват, че инактивацията на макрофагите става с помощта на техния повърхностен белтък – SIRP-алфа, който е рецептор.

Въздействието на този белтък може да възстанови способността на макрофагите да реагират на патогенните вируси и бактерии и така да продължат да защитават организма.

Как се презарежда изтощената имунна система

Учените са убедени, че имунната система, пострадала от тежки инфекции, може да се презареди, и тогава организмът може да се справи сам с потенциално опасни за него инфекции.

Така ще бъде по-ефективно справянето както с вътреболнични инфекции, така и с коронавируса, който е особено опасен, включително и за хора, които неотдавна са преболедували от тежки инфекциозни заболявания.

Изследователите също смятат, че умението за управление на SIRP-алфа може да помогне в борбата с цитокиновата буря – твърде силен имунен отговор, при който се развива пагубно за човека възпаление.

Възможно е с помощта на SIRP-алфа да се изключи твърде интензивният имунен отговор, който да предотврати развитието на цитокинова буря.

Най-лошата възможна комбинация е, ако човек е прекарал тежък грип през януари и февруари, а впоследствие по стечение на обстоятелствата се е заразил и с коронавирус.

Така организмът не се е възстановил напълно от инфекцията, а сега трябва да се справя и с нова, която е доста по-продължителна, най-малко 20 дни продължава активната фаза, което обуславя и развитие на по-сериозни усложнения.