В някои от градовете на тази страна ситуацията е сравнима с пика на епидемията в САЩ.

Латинска Америка може да се превърне в ново огнище на COVID-19 пандемията. В някои градове на региона ситуацията е сравнима с пика на епидемията в Европа и в САЩ.

Защо в слънчева Латинска Америка бушува COVID-19

Така например, развитието на епидемичната обстановка в перуанската столица Лима може да се сравни с най-лошия месец на епидемията в Париж.

В бразилския град Манаус смъртността нарасна с 3 пъти и показателят е много близък до този в Лондон или Мадрид.

Пристанищният град в Еквадор Гуакил може да се превърне във втори Ню Йорк с 5-кратно увеличаване на броя на смъртните случаи.

В Бразилия, заради големия брой жертви на вируса починалите се погребват в братски могили, при които гробовете са разположени един до друг.

Лекарите предупреждават, че в страната е възможно да загинат до 100 000 души вследствие на недостатъчно строги мерки за карантина и несериозно отношение на властите към случващото се.

Бразилия изпреварва още утре Испания по брой заразени

Към настоящия момент Бразилия влиза в тройката лидери по брой открити случаи на заразяване с коронавирус, като отстъпва само на САЩ и на Русия.

В Латиноамериканската страна, според официалната статистика са регистрирани над 270 000 заразени, като от тях смъртните случаи са близо 18 000.

Според епидемиологични модели, общият брой на смъртните случаи може да е с 15 пъти над официалния показател, твърдят немски медии.

За днес Бразилия съобщи за над 16 000 нови заразени и за над 1100 нови смъртни случаи. По това темпо на нарастване на заболеваемостта се очаква още утре заболелите да надхвърлят като общ брой тези в Испания, а ако тенденцията се запази Бразилия може да надмине и Русия по заразени и да се нареди на второ място след САЩ.

Населението на страната е над 200 млн. души, големите градове са пренаселени, макар и Манаус, който е с около 2 млн. жители, да не е сред тях.