Успокойте стомаха си – неспокоен стомах? Няма значение дали е гадене, повръщане или просто неприятно усещане, породено от стомашно неразположение или нещо, което сте яли, важното е да се почувствате добре СЕГА. За съжаление лекарят ви може да ви каже, че най-доброто лечение е просто да изчакате докато бацилът или симптомите отминат. Обаче, изборът на правилната храна може да направи периодът на чакане значително по-лек и лесен.

Ето и няколко неща, които експертите препоръчват в подобни ситуации.

Банани – бананите са един от плодовете, използвани от векове за успокояване на стомашните проблеми. Те съдържат калий, от който може да имате нужда в случай, че сте дехидратирани от повръщане или диария, споделя д-р Робин Чуткан – преподавател във Факултета по гастроентерология към университета в Джорджтаун, Вашингтон. Бананите също така съдържат захар, така че консумирайки ги можете да получите калории в момент, когато най-вероятно не се храните особено много.

Ориз – оризът, заедно с другите храни, които съдържат скорбяла като картофите и овеса, помагат при стомашно-чревни проблеми, улесняват храносмилането и като цяло имат облекчаващ ефект. Храните, съдържащи скорбяла също така не се задържат в стомаха за дълъг период от време. Също така те не стимулират притока на стомашни киселини, който може да ви накара да се чувствате дори още по-зле.

Ябълков конфитюр – ябълковият конфитюр е като цяло успокояващ стомаха, защото се храносмила лесно, помага при диария и осигурява калории. Самите ябълки съдържат пектин (особено в кората си), който може да донесе облекчение при запек. Ако причината за болките и стомашното неразположение е запекът, то тогава ябълките могат да помогнат. Те също така са доста полезни и при диария.

Препечен хляб – този елемент от хранителната диета, която се препоръчва при стомашни проблеми е също толкова простичък, както и останалите, посочени по-горе. Препеченият хляб не може да причини приток на стомашни киселини и така ще се почувствате по-добре. Той също така не се задържа в стомаха подобно на наситено с мазнини ястие, което със сигурност ще ви накара да се чувствате значително по-зле. Но оставете маслото и конфитюра настрана за времето, което сте по-добре.

Супаборшът е прекрасен лек за разстроен стомах. Течността и съдържанието на сол ще ви поддържат хидратирани. Когато солта попадне в кръвообращението, тя помага да се абсорбират течностите. Разбира се, ако имате високо кръвно, потърсете варианти с ниско съдържание на сол, така че да запазите ползата от течната храна. Супа или борш, които не са мазни, се храносмилат изключително лесно. Препоръчват се, защото няма да ви накарат да се чувствате зле или да предизвикат гадене.

Крекери – крекерите попадат в същата категория като ориза. Те се храносмилат лесно и са успокояващи. Не съдържат много съставки, които да ви навредят. В интерес на истината, те често се препоръчват за жени, които имат сутрешно гадене. Също така се говори, че крекерите могат да абсорбират стомашните киселини, но подобно твърдение не е потвърдено от специалистите. Ако нямате високо кръвно налягане, добрите стари и обикновени соленки може да се окажат подходящ начин да изкарате деня. Разбира се, добре е да имате предвид, че вече се предлагат и варианти с ниско съдържание на сол.