Първото хранене за деня за много от нас е изключително досадно занимание. Изключително неприятно е приготвянето на тостери или омлети, а какво да говорим за различните видове каши, сред които за най-полезна се смята овесената.

Повечето от нас предпочитат да изпият чаша кафе, ограничавайки до това закуската си.

Но това е неправилно. Нашите предци очевидно са разбирали от здравословен начин на живот, затова е препоръчително да се позамислим над съвета, предложен ни като сентенция – „Закуската изяж сам, обедът раздели с приятел, а вечерята дай на врага си“.

Сутринта е най-важната част от деня за снабдяване на тялото с хранителни вещества. Ако на закуска не приемете необходимото количество калории и полезни вещества, смятайте, че до обяд все още спите.

Затова каква е ползата от това да решите да се нахраните по-обилно, когато вече половината ви ден е минал. На закуска е необходимо да се приеме не по-малко от 1/3 от дневната норма калории, а най-добре половината.

Да предположим, че сега нямате желание затова, но след това ще ви поиска 3 пъти по-силно, ако се откажете от тостерите, баничките, милинките, мекиците и другите видове изключително вредни закуски.

Идеалната закуска е необходимо да се състои от:

• зърнени храни – за продължително осигуряване на енергия;
• плодове – за незабавно освобождаване на енергия;
• млечни продукти – за набавяне на белтъци и минерални вещества;

Ето и списъкът с храните, представени в низходящ ред що се отнася до тяхната полза, които са изключително подходящи за сутрешната ви трапеза:

1. портокалов сок – традицията да се пие всяка сутрин портокалов сок е наложена в повечето европейски страни и в САЩ, в България повечето хора сутрин се хранят на крак и най-често с банички, тутманици, мекици, тостери, а някои и с дюнери.

2. Ръжен хляб – важна част от всяка закуска, тъй като съдържа качествена смес от различни въглехидрати, растителни влакна, витамин В, минерални соли.

3. Мюсли или зърнени храни – богати на въглехидрати. Хапнете мюсли с мляко и няма да изпитате нужда от храна почти до обяд, освен този „специалитет“ ще ви осигури необходимото количество енергия.

4. Плодове – тук няма какво ново да се посочи. На всички е известна ползата от плодовете. Въглехидрати, микроелементи, витамини, освен това плодовете нормализират чревното функция. Но важното е да не се прекалява, тъй като фруктозата, която се съдържа в повечето от тях възбужда апетита и е предпоставка за преяждане с плодове, което ще ви постави в много неприятни ситуации на работата, като внезапна нужда от изпускане на газове.

5. Кисело мляко – това е всенародна българска храна, която е популярна в далечна Япония. Повишава устойчивостта на стреса за сметка на изобилието от лесноусвояем белтък и калция и способства за укрепването на имунитета.

6. Сирене – отлично е в съчетание с ръжения хляб, съдържа много белтъчини и калций;

7. Мед – фруктозата осигурява мигновен приток на енергия, а съдържащият се в пчелния продукт ацетилхолин помага за справянето със стреса.

8. Кафето и черният чай – действат ободряващо, но имайте предвид, че едно кафе е абсолютно недостатъчно, за да изкарате до обяд;

9. Бял хляб, тостери – много въглехидрати, но недостатъчно витамини и микроелемента.

10. Мармалад, конфитюр – много енергия, малко минерални вещества, затова към тези продукти е необходимо задължително да добавите нещо от списъка по-горе.