По данни на СЗО от зрителни нарушения като далекогледство, късогледство и астигматизъм, по света страдат 153 млн. души.

Аномалиите на рефракцията възникват по множество причини – наследственост, преумора на очите, продължителна работа пред компютъра или постоянно използване на смартфони, неблагоприятни фактори на околната среда – хранене и влошено състояние на околната среда.

При влошено зрение обикновено се предпочитат очила или лещи, но лекарите предлагат по-ефективен и безопасен метод – лазерна корекция.

Защо точно лазерна корекция, а не очила или лещи

Разбира се, решението за операция на очите, съвсем не е лесно. Дори самото споменаване на такава хирургична намеса често предизвиква множество страхове и опасения, затова се предпочита коригирането на зрението да става с очила или с лещи.

Така наистина е много по-лесно, евтино и безопасно. Но и първият, и вторият метод са свързани с множество неудобства, а лещите са също така и опасни.

Очилата могат да попречат на активния начин на живот, с тях не може да се плува, играе.

През зимата стъклата се запотяват постоянно, а изборът на красив и едновременно удобен модел обикновено отнема повече време.

Лещите, макар и по-удобни за активни хора, но все пак предизвикват доста опасения сред офталмолозите.

Понякога се игнорират препоръките да се носят лещи не повече от 8 часа, а това може да доведе до проблеми с очите.

Роговицата изтънява, започват да растат нови кръвоносни съдове, появят се микротравми, през които лесно проникват различни инфекции. Развива се кератит – заболяване, при лечението на което може да е необходима трансплантация на роговица.

Финансовата компонента на лещите също се отчита. Необходимо е редовно да се сменят, да се купуват разтвори за съхранение.

Резултатът е, че простите на пръв поглед решения са доста скъпи като време и пари.

За справяне с лошото зрение веднъж и завинаги помага лазерната корекция. Операцията дава постоянен резултат – след процедурата остротата на зрението се запазва дълги години. Но не всички методи са еднакви.

Методи за корекция ФРК и LASIK

Замъгленото неясно зрение – късогледство, далекогледство или астигматизъм, е свързано с аномални изменения на очната ябълка – увеличаване, намаляване или неправилна форма на роговицата.

Всички методи за лазерна корекция са насочени към изменение на формата на роговицата, засега не може да въздейства на размерите на очите, за да могат правилно да се фокусират светлинните лъчи.

Никакви други среди на окото при такива операции не се засягат. Първият метод е PRK – фоторефракционна кератектомия, която се появява преди повече от 20 години.

За да стигне до роговицата, лекарят механично или с лазер първо премахва повърхностният слой на роговицата, след това се изгаря нейната по-дълбока част.

Впоследствие на окото се образува доста голяма зона на увредена повърхност. След операцията няколко дни присъстват болезнени усещания, фоточувствителност и сълзене.

Необходимо е да се носят специални лещи, а възстановяването на зрението може да отнеме повече от месец. Този метод е породил основните страхове на повечето хора, свързани с лазерната корекция.

Заздравяването може да не е достатъчно равномерно и роговицата да помътнее, което да повлияе на зрението.

Затова и все по-често и самите хирурзи отказват да извършват операцията по този метод.

Второто поколение методи за лазерна корекция на зрението е технологията LASIK.

От предходния се отличава кардинално, тъй като не се изисква премахване на горния слой на роговицата, а това означава, че възстановяването протича по-комфортно.

И този метод има своите недостатъци, основните от които са невъзможност за корекция за хора с тънка роговица и вероятност от изместване на оперираното място при травми.

Метод ReLEX SMILE – съвременно решение

Отстраняването на всички недостатъци на предходни методи се постига с новата технология ReLEX SMILE.

Този метод на лазерната корекция на зрението се появи през 2007 г., но се радва на широка популярност – повече от 2,5 млн. успешни операции.

По време на операцията роговицата не се уврежда.

Предимствата на SMILE са следните:

  • Въздействието на лазера продължава повече от 25 секунди. Това е една от най-бързите операции.
  • Методът е абсолютно безболезнен, тъй като хирургичната интервенция при SMILE е минимална.
  • Периодът на възстановяване отнема няколко часа. И макар да се препоръчва щадящ режим 1-3 дни. При необходимост още на следващия ден човек се връща към ежедневието.