За да облекчим подуването на стомаха, често прибягваме до лекарства или средства, които да облекчат симптомите, но най-ефективният начин да избегнем този проблем е да ограничим храните, които са причина за това състояние.

Газирана вода може да предизвика подуване, поради процеса карбонизация. Подуването на корема се дължи на примеса от въздух и вода, но това е само временно състояние. В повечето случаи продължава от 1 до 3 часа след консумацията на газирана вода и често причинява некомфортно чувство за разширяване на корема.

Безалкохолните напитки като кола също преминават през карбонизация, и водят до увеличаване на газовете в стомаха. Захарта в тези напитки е причина временно подуване да се превърне в постоянен проблем. Дори диетичната кола може да съдържа захар, царевичен сироп или друг подсладител. Всички тези подсладители увеличават складирането на мазнини в коремната област.

Високото съдържание на захар, особено при напитките води до увеличаване на кръвната захар. Повишеното ниво на инсулин сигнализира на тялото да започне да съхранява излишната захар и мазнини в най-удобното местоположение - корема.

Диетичната сода не съдържа захар, но се получава чрез карбонизация. Освен това е богата на изкуствени подсладители, които в големи количества могат да увеличат възпалението, което в дългосрочен план увеличава рисковете за здравето и коремните мазнини.

Пържените храни, включително картофи, могат да доведат до мудност и умора, понеже високите нива на мазнини са причина за лошо храносмилане.

Пържените храни съдържат най-опасната от всички мазнини и транс мазнини. Тези мазнини дори в малки количества влияят отрицателно върху здравето.

Колкото и да не ви се вярва, любимата на много хора храна през лятото, а именно сладоледа също води до подуване на корема.

Сладоледа съдържа голямо количество подсладители и повишава кръвната захар и нивата на инсулина. Сладоледът е млечен продукт, който съдържа високи нива на лактоза, захар в млякото. Много хора изпитват непоносимост към лактозата, което води до проблеми като увеличаване на производството на газ, подуване и дори диария. Екстремните  ниски температури са причина за спазми и подуване.

Наденицата е вид тлъсто месо, натоварено с нездравословни наситени мазнини. Те запушват артериите и увеличават възпалението, което води до запас на мазнините в областта на корема.

Наденица съдържа натрий, който кара тялото да задържа вода, а това води до неприятно усещане.

Много от храните като захар бонбони, дъвки и закуски съдържат ксилитол, сорбитол и малтитол. Те се разграждат частично в тялото и осигуряват по-малко калории на грам от обикновената захар, но те също така са причина за стомашно-чревни нежелани реакции като подуване, газове и диария. Препоръчително е да избягвате тези продукти или да ги консумирате в ограничени количества, за да предотвратите подуването на корема.

Дъвченето на дъвка без захар също може да доведе и до поглъщане на излишен въздух. Колкото повече въздух погълнете, толкова повече той се натрупва в стомашно-чревния тракт, което е причина за подуване на корема. В допълнение, захарните алкохоли, които се съдържат в дъвките без захар имат някои странични ефекти. Те могат да повишат газовете и да предизвикат болки и диария.

Дъвката, която съдържаща захарни алкохоли има и положителен ефект върху здравето, като помага да се предотврати появата на зъбен кариес. Захарния алкохол не оказва влияние върху нивото на кръвната захар и инсулина поради ниския си гликемичен индекс.