Макар мамографите - това скъпо и съвременно оборудване, вече да ги има в почти всяка клиника или център за изследване на женското здраве, учените стигат до странно откритие.

След анализ на данни, предоставени от здравните власти в САЩ, те откриват, че лекарите откриват по-малки тумори и предракови лезии в областите, където се провеждат прегледи с мамографии. Защо употребата на мамографа предизвиква дискусия сред учените?

Защо въпреки тестовете нивото на смъртността от рак на гърдата не се е понижило след прегледите с мамография, питат се изследователите от Харвардския университет и колежа „Дартмут“.

Експертите по раковите заболявания са изказали констатации, които все пак не трябва да карат жените да мислят, че мамографиите са ненужни или вредни.

„Най-голямата тревога се дължи на предположението, че мамографиите не понижават нивото на смъртността”, казва д-р Ричард Вендер, главен изследовател за контрола на раковите заболявания към „American Cancer Society“. „В момента се провежда дебат за това дали мамографията действително спасява животи“.

„Предишните изследвания показват, че при резултатите от мамографията се наблюдават най-малко 20% понижаване на смъртността при жените над 40 години“, казва д-р Вендер, който не е участвал в изследването.

„Мамографията е средство за диагностика на ракови болести, но ние трябва да разберем кои жени наистина се нуждаят от него“, казва Бърстийн, който е специалист в „Американското дружество по клинична онкология“.

Бърстийн подчертава необходимостта от научни изследвания, които ще помогнат на лекарите да определят опасността от поява на рак и тумори на гърдите, които не се нуждаят от незабавно лечение, казва д-р Джоан Елмор, професор по медицина и епидемиология в Университета на Вашингтон в Сиатъл.

„Искам да мога да кажа на моите пациенти, че не е нужно да се определи вида на рак на гърдата и не се нуждаете от мастектомия“, казва Елмор, която е написала коментар към новото изследване.

Медицинските данни обхващат 16 милиона жени над 40 годишна възраст, които живеят в 547 окръга, в които се докладва за епидемиология и крайните резултати са регистриране на раковите заболявания през 2000 г. Тези регистри се поддържат от Националния онкологичен институт на САЩ.

Според статистиката 53 207 жени са диагностицирани с рак на гърдата само през тази година.

Авторите на изследването определят процента на жените прехвърлили  40 години, които са подложени на тестове с мамография през последните две години.

Те са открили, че при тестовете за скрининг на рак на гърдата са се увеличили с 10 на сто, лекарите са диагностицирали с 16 процента повече случаи на рак на гърдата. Наблюдава се увеличение с 25 на сто в диагностиката на малки тумори, които са с размери под два сантиметра.

След увеличаване на тестовете за скрининг не се забелязва значителна разлика в броя на жените, които са починали от рак на гърдата.

Според Бърстийн, резултатите могат да са неточни, понеже проучването е фокусирано единствено върху жените, които са тествани, чрез мамография в рамките на последните две години.

„Изследванията не са продължили достатъчно дълго, за да се посочат дългосрочните ползи от мамографията“, казва Вендер.

„При откриването на малки тумори, рядко се стига до смъртни случаи след 15 или 20 години“, обясни той. „Тези малки тумори не водят до фатален край.“

В края на проучването, Бърстийн казва, че източниците на данни не предоставят достатъчно информация за състоянието на всеки пациент.

Проучването не разполага с достатъчно обяснения, за да определи коя жена не се нуждае от мамография.