В ново изследване генетичен материал на коронавируса е открит в спермата на 16% от заразените мъже. Дали обаче това са били жизнеспособни вируси и може ли COVID-19 да се предава по полов път, не е известно.

Вирусът в спермата, не означава заразяване

Откритието е направено от китайски учени. Тяхното ново изследване е публикувано в рецензирано медицинско издание

Авторите обръщат внимание на това, че тяхното откритие не доказва, че COVID-19 може да се предава по полов път.

Учените включват 38 души от общинска болница в китайска провинция. Участниците били мъже на възраст от 15 до 59 години, при всички тест за коронавирус е положителен.

С помощта на ПВР реакция вирусът е открит в спермата на 6 от участниците в изследването, приблизително при 16%.

При 4 от пациентите с положителни тестове спермата на SARS-CoV-2 инфекцията била в остра фаза, двама от пациентите били от групата на оздравяващите.

В текста на научния труд авторите посочват, че не е известно дали вирусът може да се размножи в мъжка половина система.

Те предполагат, че неговото присъствие там може да способства това, че тестисите са минимално защитени от въздействието на имунната система.

Частици от вируса могат да са причина за заразяване

Учените отбелязват, че ако в бъдещи изследвания се докаже, че SARS-CoV-2 може да се предава по полов път, това би променило профилактиката на COVID-19.

Това е интересно откритие, но е необходимо да се потвърди, че това е жизнеспособен вирус, а не просто частици от него, коментира авторът на научния труд Стенли Перлман, микробиолог, професор от Университета на щата Айова.

При инфекция с вируса на Ебола също бе установено, че остава в семенната течност дълго време, до 6 месеца след оздравяването.

Настоящото изследване не доказва нищо, просто установява наличие на вируса в семенната течност, а може би просто частици от вируса успяват да проникнат от кръвта.

Възможно е това да се дължи на факта, че сперматозоидите са с 70-дневен цикъл на живот и затова вирусът да се прикрепва към тях или по-скоро негови частици.