Бързото ходене, дори 20 минути, може да въздейства благоприятно на паметта по същия начин както и сутрешното кафе. Това показва канадско изследване.

За спиране на кафетата може да помогне бързото ходене

Физическата активност може да неутрализира негативните последствия от спирането на кофеина, сред които главоболие, умора и раздразнителност.

Оперативната памет отговаря за съхранението на информация и работата с нея в конкретен момент от времето.

Активира се, например, когато трябва да си спомним номера на телефона, който току що са ни казали, и при съпоставяне на нови знания и получени предварително.

Изследователите сравняват въздействието на оперативната памет с един цикъл аеробни упражнения, сред които 20-минутно бързо ходене, с една доза кофеин, еквивалент на едно кафе.

Установява се, че бързото ходене има предимства пред кофеина. Полезният ефект от разходката е съпоставим с ефекта от кофеина, но няма страничен ефект.

Здравите хора, които пият по 2 кафета дневно, нямат проблеми, тоест това не оказва неблагоприятно влияние на голяма част от техните физиологични функции.

За някои приемането на кофеин може да е различно и трябва да бъде ограничено или намалено.

Кофеиновите напитки не се препоръчват при наличие на тревожно разстройство, треперене и тремор, както и при бременност.

Разходките ще ни избавят от пристрастеност към кафетата

На повишен риск от неблагоприятните последствия на кофеина са изложени и тези, които пият повече от 4 кафета дневно.

Кофеиновата зависимост трудно може да се отстрани, но физическата активност може да спомогне за облекчаване на този процес.

При проявления на абстинентен кофеинов синдром бързото ходене може да намали симптомите.

Отделят се хормони на радостта, а и освен това вниманието ни се отклонява в посока дишането и поддържане на темпото. Мислим само за това, което ни се случва в момента.

Така си почиваме, а проявленията на кофеиновият недостиг минават на заден план.

Освен че се избавяме от навика да пием кафе, което може да е вредно при определени състояния, поддържаме и добра форма с по-бързо ходене. Чувстваме се само като цяло по-тонизирани, а не само в моментите, когато пием кафета.