Резултатите от изследването обясняват предразположението на жените към тези разстройства.

Европейци по-предразположени към тревожни разстройства

В рамките на най-мащабното изследване на генетичните фактори за развитие на тревожни разстройства, учени от САЩ успяват да открият 6 геномни варианта, отговорни за това заболяване. Те могат да станат мишена за нови препарати.

Изследователите анализирали данните от генното типиране на повече от 300 000 души от биобанката на Департамента по делата на ветераните на САЩ и установили взаимовръзка на 6 локуса с развитие на тревожни разстройства - 5 при представителите на европеидната раса и 1 при афроамериканците.

Установените гени отговарят за функционирането на хипоталамо-хипофизната система /ХХС/, за развитие на нервната система и за общото регулиране на процеса на експресия на гени.

Два по-тясно свързани с развитието на тревожни разстройства локуса били открити в 3-та хромозома, наред с гена SATB1, който влияе на експресията на гените, отговарящи за развитието на нервна система, и на 6-та хромозома заедно с гена, който кодира рецептора на естроген алфа.

Това може отчасти да обясни защо жените почти двойно по-често страдат от тревожни разстройства.

Един ген свързан с няколко психични заболявания

Рискът от развитието им също е повишен при носителите на определен вариант на локуса, разположен на хромозома 7 недалеч от гена MAD1L1, който по данни на предходните изследвания обуславя наличието на биполярни разстройства и шизофрения.

Така генът може да е свързан с развитието на няколко психически заболявания. Освен това учените установяват ясно обусловена корелация между тревогата и другите психични разстройства, сред които депресия и невротизъм.

Връзката с неврологичните заболявания от тази гледна точка се оказва не толкова изразена. Резултатите от изследването показват, че генетичната предразположеност към депресивно и тревожно разстройство е тясно свързана.

Това показва, че се върви в правилната посока, отбелязва главният психиатър на Медицински факултет на Университета на Джон Хопкинс, който се е заел с изследванията на генетичните механизми на психическите заболявания.

Според него, не по-малко забележително е, че един от основните фактори, влияещи на ХХС гените, кодиращ рецептора на кортикотропин-освобождащ фактор-1, е свързан с тревожните разстройства.