Главният държавен здравен инспектор д-р Кунчев коментира тази сутрин пред медиите за отровените животни, недалеч от поречието на р. Марица в Хасковска област, освен текущата епидемична обстановка.

България на 5-то място по брой заразени в Европа

Според него източникът на силното замърсяване на канала, вливащ се в най-пълноводната река у нас, е азотноторовият завод в Димитровград, който не работи, поради ремонт.

По всяка вероятност е изпуснат силен почистващ химикал еднократно и точно по това време животните са били на водопой и затова се е стигнало до внезапната им смърт.

Пристигането на здравния министър в Хасково днес, който трябваше да разкрие повече информация относно замърсяването, така и не доведе изясняване на конкретното вещество, което е причина за отравянето на животните.

Според д-р Кунчев е най-важно да не се допуска жителите на населените места покрай река Марица да използват питейна вода с повишено съдържание на опасни вещества.

След този коментар главният държавен здравен инспектор продължи със коментар на епидемиологичната обстановка и положението на страната по брой заразени на Стария континент.

На Балканите се повишават новите заразени

Успех е, че от 2-ро място по брой на новите заразени страната ни е вече на 5-то, поне се отчита известно стабилизиране на показателите, макар и на доста високи нива.

На Балканския полуостров през последните седмици се наблюдава по-значително покачване на заболелите, като у нас тестовете на дневна база варират около 3000-5000, а в някои дни надхвърлят и 6000.

Д-р Кунчев коментира, че дневната заболеваемост у нас е по-ниска, отколкото в Румъния и в Испания, където отново се наблюдава известно покачване на новите заразени.

Изненадващо е, че Люксембург отчита най-много заболели в цяла Европа, но това може би е така, тъй като населението на страната е малко, колкото един среден по големина български град като например, Търново и Габрово – около 70-75 000.

Д-р Кунчев допълни, че основната причина да се наблюдава бум на заразени у нас от началото на юни, е неспазването на препоръките за струпването на много хора на едно място.

Все повече млади са с по-тежка симптоматика на COVID-19

Наблюдава се промяна на възрастовата структура на приетите в болница с COVID-19, като около 50% от тях са под 50-годишна възраст и макар да не са в тежко състояние, са със сериозни клинични симптоми.

Данните от епидемиологичните проучвания, провеждани от РЗИ, показват, че все повече са случаите на заразяване в офиси, което показва, че не се спазват мерките за дистанция и за дезинфекция.

Струпват се много хора на едно място, не носят маски. Контролните органи не разполагат с толкова голям личен състав, че да опазят всички или да ги санкционират, заради неспазване на мерките.

COVID-19 много по-опасен от обикновения грип

Д-р Кунчев коментира твърденията, че не се умира от COVID-19, а от придружаващите заболявания, и ги определи като неверни и цитира изследване, съгласно което над 90% от случаите на летален изход са причинени директно от коронавируса.

Определи и COVID-19 като 5 пъти по-опасен от обикновения грип. Д-р Кунчев разкри и дали се планира затягане на мерките и връщане на онези, които бяха в сила по време на извънредното положение.

По-скоро засега не се планира, тъй като няма консенсус в обществото по този повод, а и никъде не се затваря сега. Освен това едно ново затваряне може да срине оборотите в икономиката, а оттам и приходите в бюджета, което доведе до повече вреди, отколкото ползи, когато вирусът вече е навсякъде.

При значително нарастване на постъпилите в болница може да прибегне и до там, д-р Кунчев определи критичен праг от 1000 хоспитализирани с COVID-19, като праг за затваряне на страната.

Ще се стигне до претоварване на здравната система при тези нива, повечето болници няма да удържат на толкова голям брой болни, особено онези, които са извън центровете на българското здравеопазване – София, Пловдив, Варна и Стара Загора. Останалите болници биха били на прага на колапс.

Тази стойност не изглежда никак далеч, тъй като към момента са около 700, които лежат в болница, за да се лекуват от COVID-19.