Достатъчни са малки дози. Специалисти от Медицинския изследователски институт на САЩ анализирали най-голямата база данни, която включва повече от 12 000 лекарства, и откриха над 21 препарата, ефективни при лечение на коронавирус. Резултатите са публикувани на 24 юли от рецензирано медицинско издание.

Какви са новите лекарства ефективни против COVID-19

Оказва се, че редица вече съществуващи противовирусни лекарства могат да спрат репликацията на коронавируса SARS-CoV-2 и го блокират в ранни стадии.

Достатъчно е да се използват малки, безопасни за пациента дози. Освен това 4 препарата могат да усилят ефекта на ремдесивир, който активно се прилагат при лечение на COVID-19.

Две лекарства вече са получили одобрение от FDA – Агенция за контрол на качеството на продуктите и на медикаментите.

Сред тях са противоалергенният астемизол и клофазамин, използван за лечение на проказа. Учените пристъпват към изпитвания на останалите препарати върху животни. Според тях, апилимод предварително показва способността да се блокира коронавируса в човешките клетки.

На 24 юли стана известно, че група международни учени е установила натурално средство против COVID-19, което по действие е по-силно от ремдесевир. Установява се, че съдържащият се във водораслите хепарин може да блокира SARS-CoV-2.

С едно хапче и край на заплахата на COVID-19

С тези препарати могат да бъдат предотвратени множеството усложнения, които се проявяват месеци след отрицателния тест.

У нас все още няма достатъчно наблюдения, тъй като и от НЗОК не покриват изследвания, все още, макар и да бяха водени разговори между БЛС и Надзорния съвет на НЗОК за актуализиране на рамковите договори.

Ако бъде спряна репликацията на вируса в ранен стадий, ще бъде избегнато и евентуално хоспитализиране, и така може да бъдат разтоварени системите на здравеопазване по цял свят.

Освен това няма постоянно да надвисна опасността от втора вълна, прогнозата за която сега е есента.

Вирусът ще престане да бъде такава голяма заплаха за целия свят, както и да тежи на световната икономика.

При положителен тест се дава едно хапче и всичко за няколко дни приключва, а не както сега, човек не знае какво да очаква, как ще реагира организма му.