Японски учени са разработили ново направление в борбата за увеличаване на продължителността на живота, създадоха за тази цел ваксина.

Статията е публикувана в едно от приложенията на рецензираното издание Nature Aging. Досега за борбата със стареенето са разработвани много различни препарати, диети, манипулации, сред които генетична намеса и преливане на кръв от млад човек или нейните компоненти.

Много от тях реално помагали за удължаване на живота на животни в експерименти и да подмладяват човешкия организъм. И сега е разработена още и ваксина. Има ли някакви предимства?

Защо зомби клетките състаряват организма

Ще действа ли подмладяващо и на хора

Много учени възприеха нейната поява с голям оптимизъм. Един от първите, които реагира в социалните мрежи е учен биогеронтолог, професор от Харвард. Това е много важно – ваксинацията против стареенето работи.

Според него, това е доказателствено изследване на принципа на модела на бързо старееща мишка, но няма никакви съмнения, че в един момент това ще стане възможно и за нас, хората.

Нека опитаме да разберем каква е същността на изследването, как работи ваксината и защо това е важно.

Преди всичко да напомним, че принципите на ваксинация вече се използват при лечението на редица хронични заболявания, сред които и рак. Такива препарати работят именно като ваксини – те стимулират образуването от организма на антитела, които след това се атакуват от белтъци-антигени.

Тези белтъци обаче не са разположени на вируси или бактерии, а на лошите клетки на самия организъм, които е необходимо да се унищожат.

При лечение на рак с ваксини атаката е насочена към злокачествени клетки, а при борба със стареенето ударът е нанесен по специфични клетки, които се натрупват в организма с напредването на възрастта.

Учените ги наричат сенесцентни или стареещи, а по научнопопулярно са наименовани клетки-зомби. Те наистина наподобяват живи мъртъвци, тъй като не се размножават и не умират, но пък вредят и то съществено.

Загубвайки способността си да се делят, и следователно за обновяване и възстановяване на тъканите, сенесцентните клетки отделят фактори, които стимулират възпалението и развитието на тумори.

Премахването на такива клетки в експеримента позволило увеличаване на продължителността на живота на мишки с 18%, а заболяванията на бъбреците и на костната тъкан, обусловени от напредването на възрастта претърпели обратно развитие.

От това откритие учените стигат до извода, че целенасоченото отстраняване на подобни клетки може да забави стареенето на организма. Важно е, че това реално ще подмлади организма.

Провеждан е вече такъв експеримент от учени от Ротердам през 2017 г. Те създали препарат, който помагал на престарели мишки, тяхната възраст съответствала на 90 години при човека.

Благодарение на препарата те станали по-млади външно и вътрешно. Издръжливостта им се подобрила, те се държали така сякаш са се върнали няколко години назад.

Това се потвърждавало от промяната във външността – козината на гризачите станала по-гъста и по-тъмна.

Сега се провеждат изпитвания на няколко лекарства, понижаващи количеството на клетките зомби в организма. Освен това в обичайните за нас храни също са открити вещества с подобно действие. Ако пък ги включваме в своя хранителен режим по-често, това ще ни бъде само от полза.

Такива вещества се съдържат в зехтина, доматите, ябълките, ягодите, броколи, моркови и други.

Оръжие против зомби

Какво ценно са открили японските учени? В първия етап те откриват клетките зомби, разположени в кръвоносните съдове, специфични белтъци, отличаващи ги от други клетки.

За да е ясно – за ваксините те играят същата роля, както и знаменитите шипове – S-белтък на повърхността на коронавируса – блокират ги антителата, образуващи се след поставянето на ваксина.

Специфичният белтък на стареещите клетки всъщност е с друго наименование, но принципът на действие на ваксината срещу него е доста сходен. След стимулация имунната система започва да унищожава чрез образуваните антитела клетките зомби.

Резултатът от експеримента е, че при мишките намаляват признаците на атеросклероза, кръвоносните им съдове стават по-еластични, а продължителността на живота се увеличава.

Възможно е тази ваксина да се прилага като лечение на атеросклероза, диабет и други заболявания, свързани със стареенето.