Повечето хора навярно са се сблъсквали с проблема с треперенето на клепачите. Неприятното усещане, когато сякаш в окото работи мотор, който не може да бъде спрян с едно притискане на пръста или с масаж. Това необичайно явление се нарича миокимия на клепачите.

Толкова ли е безобиден този феномен и за какво сигнализира

Какво е миокимия

Миокимия се нарича неконтролируемото, спонтанно треперене на мускулните влакна – един мускул или няколко. Това треперене не е достатъчно, за да предизвика пълноценно движение на една или друга част на тялото.

Най-често хората се сблъскват с миокимия на клепача – по-рядко на горния, по-често на долния. Много рядко треперят мускулите и на двата клепача.

Продължителността на пристъпа на миокимия може да е от няколко минути до няколко часа. Миокимията може да е хронична, и да продължава от няколко дни до седмици.

Интересно е, че на самият човек с миокимия му се струва, че клепачът му сякаш се движи, и това треперене може да бъде забелязан от друг човек.

Всъщност само при внимателен преглед отвън може да се забележат тези мускулни съкращения.

Ако клепачът се дръпне, то треперенето намалява. Но понякога миокимията е толкова силна, че може да предизвика на очната ябълка, сходни с лек нистагъм – така се наричат неконтролируемите движения и на двете очни ябълки. Но нистагъм обикновено засяга и двете очни ябълки, а миокимията се развива най-често само на едното.

Кой и защо страда от миокимия

Жените страдат от миокимия по-често от мъжете. Миокимия се развива обикновено при здрави млади хора. А по още по-непонятна причина това състояние се появява по-често при студентите от медицинските университети, още е наричат болест на студентите медици. Обикновено се проявява в периоди на силен стрес.

Сред основните причини за миокимия са студено време, умора, тревожност, силен стрес, физически натоварвания с висока интензивност, а също и прием на кофеин.

Някои лекарства също могат да предизвикат миокимия. Така, през 2013 г., в която се е доказвало, че миокимията на клепачите може да е сред страничните ефекти на препарат, който се приема при мигрена.

Сред другите лекарства, които могат да предизвикат миокимия, са клозапин, невролептик, златни препарати, които се приемат при автоимунни заболявания, а също и флуназирин – антиконвулсивно и разширяващо кръвоносните съдове.

Миокимията може да е ранен симптом на някои сериозни заболявания. В този списък са множествена склероза, други автоимунни заболявания, а също и патологии на ствола на мозъка.

През 2019 г. е описан необичаен случай на миокимия на клепачите, предизвикана от гълтане и странични движения на езика при 46-годишна жена.

След продължителни изследвания се стига до извода, че жената била с травма на лицевия нерв. А по време на възстановяването се развила синкинезия – така се наричат рефлекторните движения на едната част на тялото, съпътстващи движенията на другата.

Кога треперенето на клепачите не е миокимия

Има няколко заболявания, които могат да се проявяват с такива спонтанни леки продължителни пулсации на клепачите. Обикновено погрешно се приема за миокимия, а всъщност това е:

Хемифациален спазъм – лицев хемиспазъм

Тази болест започва със съкращение на кръговия мускул на окото и постепенно се разпространява по цялата половина на лицето, стигайки до стадий, при който с окото от засегнатата страна не може да се вижда.

Есенциален блефароспазъм

Това е неволен спазъм на клепачите със затваряне на очите – с мигане, една от разновидностите на мускулната дистония, засягаща мускулите на главата.

Необходимо ли е треперенето на клепачите да се лекува

В преобладаващия брой от случаи миокимия преминава от само себе си. Особено когато човек си отпочине, наспи се и престане да нервничи толкова силно. Ако миокимията не е симптом на нещо сериозно, то минава от само себе си, дори на фона на хроничен стрес и недоспиване.

Лекарите също често препоръчват да се спре алкохола, кафето и да се намали броя на изпушените цигари.

Ако обаче миокимията продължава повече от 3 месеца, то тогава могат да се назначат инжекции с ботулотоксин – ботокс.

Друг вариант за лечение е с прием на витамини – фолиева киселина или минерал, като например, фосфор.