Поради растящата популярност на марихуаната сред младите мъже учените решили да проследят как тя влияе на фертилността.

Изследване от 2003-та година на Университета на Бъфало показало, че оплодителните качества на семенната течност намаляват, дори и ако жената пуши марихуана – в този случай активните вещества влизат в контакт със спермата още във влагалището.

В новия научен труд на изследователи от Копенхагенския университет участвали повече от 1200 мъже на възраст между 18 и 28 години. Било установено дали участниците са използвали ли марихуана и други наркотици – амфетамин, екстази, кокаин – през последните 3 месеца и ако да колко често.

Мъжете преминали през задължително медицинско изследване за определяне на здравословното състояние и дали семенна течност и кръв за анализ.

От резултатите на проведената анкета сред младите мъже се установило, че 45% от тях са пушили марихуана през последните 3 месеца, а 10% освен нея приемали и други наркотици.

Количеството на сперматозоидите при тези, които употребявали марихуана редовно, било с 29% по-ниско от тези, които не я пушели или го правели по-рядко.

Отделно от това при участниците, употребяващи заедно с марихуаната и други наркотици, количеството на мъжките полови клетки било с 55% по-ниско, а концентрацията с 52%. У любителите на тревата също се установило по-високо ниво на  основния мъжки полов хормон тестостерон, отколкото при пушачите на тютюневи изделия, макар че е доказано, че тютюнът има по-скоро антиестрогенен ефект. Но както знаем тестостеронът е много неустойчив хормон и дори промяната на времето му влияе.

Датските изследователи посочват, че засега не е ясно как марихуаната влияе на количеството на сперматозоидите сред мъжете.

Възможно е активното вещество тетрахидроканабинол – ТХК, да взаимодейства с определени рецепторите в тестисите или пък да се дължи на нездравословния начин на живот, който водят хората, пушещи марихуана, но това е въпрос, чийто отговор ще бъде даден в бъдещи изследвания.

Друг фактор, който също така се отразява неблагоприятно върху мъжките полови клетки са наситените мазнини. До това заключение са достигнали датски изследователи през 2013-та година.

Те успяха да докажат, че младите мъже, употребяващи голямо количество наситени мазнини имат значително по-ниски концентрации на сперматозоиди. На наситени мазнини са богати твърдите сортове сирена, тоест кашкавалът и месото.

Изследователите са установили, че младите датчани, които са приемали храни с високо съдържание на наситени мазнини в по-големи количества, са имали с 38% по-ниски концентрации са сперматозоиди, в сравнение с тези, които консумирали минимум мазнини.

По думите на Тина Дженсън, водещ автор на изследването от Rigshospitalet в Копенхаген, по-рано приемът на храни, богати на наситени мазнини, е бил свързван с други аспекти на здравето, а сега вече е проучено и неговото въздействие върху мъжките репродуктивни способности.

Доктор Дженсън и нейните колеги в периода между 2008 и 2010 година изследвали 701 млади мъже на възраст около 20 години. В продължение на 3 месеца те консумирали определени храни, а след това учените анализирали съставът на тяхната сперма.

Тези, които получавали по-малко от 11,2 % от своята енергия от наситени мазнини имали средна концентрация на сперматозоидите в размер на 50 милиона на милилитър сперма в сравнение с 45 милиона при мъжете, получаващи повече от 15% от дневния калориен прием от наситени мазнини.

С тези резултати частично обясняват тенденцията към намаляване на количеството на сперматозоидите, която е установена при изучаване на репродуктивната система на мъжете по целия свят.