Използването на антибиотици е свързано с повишен риск от развитие на захарен диабет тип 2 – до това заключение са стигнали авторите на ново изследване от типа случай-контрол.

Получените резултати бяха публикувани онлайн на 27-ми август в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Изследването е проведено от Kristian Hallundback Mikkelsen, MD, PhD, аспирант от Центъра за изследване на диабета от университета на Копенхаген, Дания, и неговите колеги.

Учените използвали данни от 3 национални датски медицински регистъра и установили, че приемът на антибиотици увеличава риска от развитие на захарен диабет тип 2 с до 53%.

Това откритие може да означава, че антибиотиците имат непосредствена роля в патогенезата на диабет тип 2, както и че хората, предразположени към захарен диабет по-често заболяват от бактериални инфекции и по-често се нуждаят от прием на антибиотици.

„И двете хипотези имат някои научни доказателства“ – посочва доктор Микелсен.

Клиничното значение на това изследване се състои в това, че неговите резултати са още един аргумент за намаляване на честотата и увеличаване рационалността при назначаването на антибиотици от практикуващите лекари.

„Микробиолозите често напомнят на лекарите да избягват прекомерното използване на антибиотици, поради разрастващия се проблем с антибиотичната резистентност и недостатъчно активна разработка на нови антибиотици.

Ако се окаже, че антибиотиците, че освен този, имат и още дългосрочни негативни метаболитни ефекти, то това ще принуди лекарите още по-строго да се отнасят към назначаването на терапии с антибиотици.“ – добавя Микелсен.

Martin J Blaser, MD, професор по медицина, професор по микробиология и директор на програмата по микробиомите на човека в Нюйоркския университет, определи тази публикация като „важна статия“ и „много качествено проведено мащабно изследване“, което още веднъж показва за изключително важната роля на микрофлората на червата за здравето и заболяванията на човека.

„Резултатите от този научен труд се съгласуват с множество други трудове, указващи наличието на връзка между приема антибиотици и промените на метаболизма. Включително и неотдавнашно изследване, проведено във Великобритания, от което също установява връзка между антибиотиците и захарния диабет.“

В настоящото изследване на Копенхагенския университет са били използваните данните от 3 национални датски бази данни:

• Датски национален регистър на пациентите;
• Регистърът на рецептите на Дания;
• Датски персонален регистър;

В тях общо е обхванато почти всички 5.6 милиона жители на Дания.

Средната възраст на участниците била 62 години, като 52 % от тях били мъже.

Авторите анализирали данните за използването на антибиотиците, започвайки от 1995 година.

За минимизиране на версията, че хората, предразположени към диабет могат да са изложени на риск и от бактериални инфекции, изследователите изключили всички рецепти за антибиотици, издадени 6 месеца преди датата на първата рецепта за лечение на диабет, а също и анализирали данните за всеки пациент за период от 3 години преди този момент.

Честотата на назначаване на антибиотици на отделен участник от групата с диабет тип 2 на година била 0.8, докато в контролната група – едва 0.5.

Общо съотношението на риска от развитие на диабет тип 2 у лица, получаващи антибиотици и такива, които не приемат такива медикаменти бил 1.53.

Съотношението на рисковете било малко по-високо за антибиотиците от тесния спектър и бактерицидните такива, отколкото за тези от широкия спектър и притежаващи бактериостатично действие, тоест въздействат на повече видове бактерии.