За да обяснят този феномен, учените дори създават теория на моралната паника.

Какво е това морална паника

Това е бързо разпространение на масовата истерия, което обикновено е предизвикано от мнимо или реално отклонение от обществените норми. По време на морална паника у хората възниква усещане, че безопасността на обществото или неговите нравствени ценности е под заплаха, макар и проблемът да е най-често преувеличен.

Понятието морална паника е предложено от британски социолог, който изучава субкултурата на рокерите и модовете в Англия, които са много популярни през 60-те години на миналия век.

Младите хора устройват побоища, а понякога и масови безредици. За това и в медиите започват да описват рокерите и модовете като наркомани, хулигани и бандити.

Когато властите съобщават, че представителите на тези субкултури са свързани с отделни престъпления, вестниците и публиката окончателно се побъркват и започват да обвиняват младите хора във всички смъртни грехове.

Британският психолог Коен изследва тези събития и забелязва, че сблъсъци на рокери и модове по никакъв начин не се отличават от другите улични боеве на това време, например, между футболни фенове.

На практика слухът по медиите тръгва от едно нищо. Тази прекомерна реакция е типичен пример за морална паника.

Защо много хора лесно изпадат в истерия

Тревогата се разпространява бързо и ето защо.

Моралната паника въздейства на емоциите

Всичко, което застрашава безопасността и стабилността на обществото, предизвиква много силна реакция. Това може да е тероризъм, алкохолизъм, наркомании, разпространение на ХИВ или нарастване на престъпността плашат и често подтикват към тревога хора, които никога не са се сблъсквали лично с подобни явления.

Още повече, информацията за случващото се поддава без контекст и адекватна статическа оценка. Заради това и на много хора им е трудно да запазят обективност.

За родителите е трудно да се успокоят, след като прочетат история за жесток маниак или педофил, който все още е на свобода, а любителите на пътешествия биха се уплашили, когато чуят новина за паднал самолет.

И макар престъпникът може да е от другия край на страната, а пътните самолети да се считат за безопасни, силните емоции могат да ни извадят от равновесие.

В крайна сметка често възниква усещане за надигаща се катастрофа. И колкото повече медиите и околните обсъждат случилото се, толкова по-бързо паниката се разпространява. Случва се нещо като психическа епидемия.

Хората масово се поддават на истерия и губят способност да мислят рационално. На мястото на фактите идват лозунгите и с нищо неподкрепените изявления, а голяма част от обществото започва с лекота да вярват на най-различни твърдения.

Моралната паника създава черните овци

Когато истерията обхване достатъчно количество хора, те по естествен начин започва да търсят виновните. Фактите  логиката обикновено не са от значение – щом веднъж е направил проблем, това означава, че и следващият път виновен ще е пак същият.

За враг при желание можем определим, когото си поискаме. Английският психолог ги нарича народни дяволи, а според нашите традиции по-скоро могат да се определят с термина – черни овци.

Това могат да са извършители на престъпления, наркомани, мигранти, представители на субкултури и малцинства, националисти, феминистки, или например, създатели на видеоигри. Моралната се разпространява на всички нива на обществото

Истерията се усилва и защото в нейното разпространение участват най-различни членове на обществото, включително и влиятелните.

Това са и медиите, които в борбата за сензации, публикуват скандални и шокиращи материали, и отделни влиятелни лица или групи от хора, стремящи се да оглавят кръстоносен поход против това нещо.

Самата публика предава информация като развален телефон, и последната бързо се преувеличава, добавят се и слухове и шокиращи подробности.

Как да не се поддаваме на масова истерия

Рискът да попаднем на крадец в асансьора или да се сблъскаме с нещо плашещо винаги е бил възможен, ще го има и ще бъде. Но не е препоръчително винаги да очакваме най-лошото. По-добре да гледаме на страшните неща по медиите без излишни емоции.

Оценявайте информацията критично

Задължително уточнявайте откъде се е появила. Мнението на политик или на експерт далеч невинаги се уповава на научни изследвания, а журналистите невинаги имат възможност да приложат източници.

Обръщайте внимание на фактите, а не на емоциите

Речта на потенциалния разпространител на морална паника е много симптоматична. Вместо цифри и факти, той използва метафори като лавина от бежанци или ненормални, психично болни хора.