Смути – това е реално и удобно, а също и вкусно. Пускаме в чашата на блендера банан, лъжица извара и малко вода, сок или мляко, натискаме бутона, и след няколко минути закуската е готова закуската, обяда или леката вечеря.

Но всичко не е толкова прекрасно, както изглежда.

Какви са подводните камъни, които се крият в гъстата напитка

От какво се състоят различните видове смути

Всяко смути се състои от два компонента – течност и основа. И едното, и другото предполага множество варианти, и затова можем да се отнасяме към него, все едно сме му конструктор.

Променяме компонентите и получаваме различни продукти, с различни вкусове, консистенция, цвят, калоричност и баланс на основните съставки.

Така желаещите да отслабнат могат да смесят нискокалорични зеленчуци с вода или с обезмаслено мляко. На децата се правят разноцветни смутита от плодове и млечни продукти, с добавяне на ядки или семена.

Малките деца обикновено харесват красиви и вкусни коктейли, затова в сместа може удачно да се замаскират растителни продукти, от които детето се отказва.

Спортистите и активно трениращите съставят за своето хранене сложни смеси с добавяне на протеинови добавки, които са за подхранване на тялото след тренировки, или създаващи запас от енергия преди натоварване.

За обикновен човек, който не тренира толкова активно, питателното смути може да послужи за отлична закуска или междинно хранене.

Диетолозите препоръчват смутитата да се консумират през първата половина на деня, особено ако сместа е съставена основно от сладки плодове. Така организмът успява да използва по предназначение всички получени от смутито въглехидрати, и нищо да не трупа като запас под формата на мазнини.

Ето списъкът, който можем да използваме за приготвяне на смути в нашата кухня:

  • Плодове – банан, манго, кайсии, ябълка, круша, киви, вишня, череша, боровинка, малина, ягода в пресен или замразен вид. Този списък, разбира се, не е пълен.
  • Зеленчуци – краставици, домати, моркови, цвекло, зеле, авокадо;
  • Покълнали зърна от пшеница и от бобови;
  • Какао на прах;
  • Ядки и семена, сред които смесени на брашно – чия, лен, коноп и други;
  • Растителни масла – орехови, фъстъчено, бадемово и други;
  • Хранителни добавки – спирулина, пчелен прашец, протеин на прах;
  • Течна основа – вода, мляко или сметана, кисело мляко, растително мляко, кокосова вода, чай, кафе, билкови отвари, сокове;
  • Подсладители – мед, фиников, кленов сироп, екстракт от стевия, заместители на захар.

Обикновено смутитата се делят на 3 основни вида – плодови, зеленчукови и белтъчни.

Ползи от смутито

Ползите от консумацията на тези смеси е несъмнена. Първо, много от нас не успяват да си набавят необходимите количества ежедневно нутриенти, препоръчителната норма от зеленчуци и плодове. Съответно не си набавят витамини, антиоксиданти, минерални вещества и фибри. Една-две порции добре направено смути може да реши този проблем.

Смути се прави лесно и бързо, затова наистина може да стане добра алтернатива на салатите или на зеленчуковите гарнитури.

Сутрешната чаша смути на основата на извара, с добавяне на шепа овесени ядки и няколко пресни плодове може да е по-доброто решение, отколкото напълно да игнорираме закуската и да стоим гладни до обяд по време на работа.

Повечето от нас не закусват сутрин, тъй като приготвянето на закуска може да отнеме повече време, отколкото те могат да отделят.

Как смутито може да навреди на здравето

За съжаление, има и своите недостатъци. Смутито не е толкова полезно, колкото са целите плодове и зеленчуци. Именно поради смилането и нежната консистенция. Твърде меката храна не натоварва добре органите на храносмилането, и червата започват да мързелуват, вследствие на което може да възникне запек.

Приемането на смути на празен стомах, особено при не напълно здрава храносмилателна система, може да предизвика друга реакция – подуване на корема, метеоризъм, разхлабване, дискомфорт в корема.

Хората със захарен диабет първа и втора степен, следва изобщо да избягват смутитата, тъй като те съдържат разтвор от течни бързи въглехидрати. Почти всички смутита са с висок гликемичен индекс, дори и в тях да не е добавен никакъв подсладител.

Фруктозата, която се съдържа в повечето плодове и в различните подсладители , може да е опасна за здравето на черния дроб, като предизвиква цяла каскада от неблагоприятни процеси в организма, като се стига, дори до повишаване на лошия холестерол.