Днес всяка трета жена страда от някаква алергия и бременните не са изключение. Възможно ли е да се избегне проявленията на алергии при износването на дете или поне да бъдат по някакъв начин ограничени те.

В какво се състои опасността?

Всъщност майката природа грижливо се е разпоредила жената, износваща дете, по-малко да страда от алергии. По време на бременността се покачват нивата на хормона кортизол.

Той потиска действието на хистамини – вещества, освобождаването на които води до появата на алергични симптоми. Но при някои бъдещи майки тази естествена защита така и не сработва. При 10-30% от бременните състоянието не само не се подобрява, но дори и се влошава.

Алергията не е несъвместима с бременността. Но е нужно да се отчете, че тя не само снижава качеството на живота на бъдещите майки, но е и опасна за детето, тъй като увеличава шансовете то да стане алергично.

А тежките случаи, когато на фона на алергията възникват пристъпи на задушаване, е възможно да доведат и да прекъсване на бременността, преждевременно раждане, неврологични разстройства при бебето.

Бъдещите майки е необходимо с всички сили да се опитват да избягват проявленията на алергиите. И за това те следва да се погрижат по-отрано.

До зачеването

Обърнете се към алерголог – желателно е да преминете през комплексно имунологично изследване, за да определите към какво имате алергия. Ако времето позволява, си струва да проведете и десенсибилизиращо лечение.

Най-ефективният метод за борба с алергиите е алерген специфичната имунотерапия на причинно-значимите алергени /АСИТ/. Този тип терапия не допуска преминаването на леките форми на заболяването в тежки.

То снижава, а и често и отстранява, необходимостта от лекарства. Методът се състои в инжекционно въвеждане в организма на постепенно нарастващи дози значими алергени. АСИТ се провежда само и единствено в период на ремисия.

Необходимо е да се преминат 1-2 курса и след това вече спокойно може да бъде планирано зачеване. На бременни този вид терапия не се провежда, но в случай на настъпване на бременността на фона на лечението курсът не следва да се прекратява.

Направете си изследване за наличие на паразити – ако хелминти бъдат установени следва да проведете съответното лечение, за да бъдат унищожени и изхвърлени от тялото ви. Паразитите негативно влияят на имунната система и често предизвикват подобни на алергия състояния.

По време на бременността

До колкото ви е възможно избягвайте контакт с алергени – например, при алергия към прашеца на растенията е необходимо, колкото можете по-рядко да напускате дома си в периода на тяхното цъфтене.

Когато сте у дома затваряйте прозорците. Също така е необходимо да се избавите от килими и мека мебел, правете ежедневно мокро почистване, добре е и да разполагате с климатик или поне с въздушен филтър.

Когато все пак ви наложи да излизате на улицата е добре да използвате защитна „екипировка“ – тъмни очила, широкопола шапка, дрехи с дълги ръкави. След като връщането ви у дома е необходимо да измиете очите си и носи си в вода, да си вземете душ и да смените дрехите си.

Не позволявайте да се пуши във ваше присъствие – доказано е, че не само активното, но и пасивното пушене способства за образуването на по-големи количества IgE-антитела, както при бременната, така и при бъдещото дете. Тези антитела са едно от ключовите звена за развитието на алергии.