В неделния ден съвсем очаквано референтните лаборатории обработват по-малко от пробите и това води до значителен спад на новите заразени и те намаляват на 69. Но са повече, отколкото седмица по-рано в неделя, на 27 септември установените случаи са 58.

Преборилите инфекцията официално надхвърлиха 15 000

Излекуваните са по-малко от 50% от новите заразени, което повлича и продължаващо нарастване на реално заболелите или на активните случаи, въз основа на които може да се направи преценка за по-нататъшно нарастване на епидемията.

Понастоящем за обезпокоителен може да се приеме фактът, че нарастват както хоспитализираните, така и прехвърлените в интензивни отделения, поради влошаване на състоянието.

Нарастването на хоспитализираните е с 5 спрямо изминалото денонощие – от 912 на 917. Докладвани са 3 жертви на COVID-19 у нас за изминалото денонощие.

Направените тестове са близо 1300, което е приблизително колкото и през останалите неделни дни.

Картината по области показва повсеместен спад на новите заразени, заради сравнително малко направените тестове в референтните лаборатории.

В София-град и в Монтана най-много с COVID-19 в неделния ден

В София-град отново са най-много новите заразени – 24 за предходното денонощие, на 2-ро място неочаквано се нарежда Монтана с 12 нови заразени, така двете области формират над 50% от новите заразени за последните 24 часа.

В останалите са установени под 10 нови случая, в област Пловдив, например, само 1 в неделя е открит с COVID-19.

От Областна администрация Пловдив дойде информация, че продължава установяването на случаи на заразяване сред ученици и учители, което налага преминаването към онлайн обучение.

В Благоевград новите заразени са 7, като общият им брой достига точно 2100, а в Бургас са 4, във Варна не е регистриран нито един нов в неделния ден. В Перник са 5 установените нови, а в Софийска област 4.

В Търговище продължава да тлее огнището, като не е изключено вече да се е стигнало до дифузно разпространение на инфекцията.

При възрастовите групи няма размествания и най-много са с коронавирусна инфекция от 50 до 59 г. вече са общо над 4000, след това са от 40 до 49 г. и от 30 до 39 г.