Когато настъпи най-отговорният момент, човек е възможно да се почувства уморен. А с умората идва и сънливост, лесно забравяне, разсеяност и ниска работоспособност. Най-ефективният способ за разрешаване на този проблем е да отделяте достатъчно време за пълноценен отдих.

Но невинаги това е възможно. Затова в тази статия ще разгледаме ефективни съвети как да не заспите на работа.

Ободряващи напитки

Отдавна е вече известно, че кафето е отлична тонизираща напитка. Но чаша кафе невинаги помага на човек да се пребори със сънливостта, а понякога дори може да навреди на здравето, ако се прекалява с него.

Важно е да се припомни при липса на противопоказания следва да се употребяват не повече от 4 напитки от ароматна напитки дневно. Освен това с кофеиновите напитки не следва да се злоупотребява с цел преодоляване на сънливостта.

Кафето на зърна е по-полезно от разтворимото, а и човешкият организъм не се нуждае от кофеин.

И хората пият кафе изключително, поради неговите вкусови качества. Но последните научни изследвания установиха редица полезни свойства на кафето, сред които най-изненадващата е тази, че предпазва от черния дроб и като цяло приемът му се отразява благотворно на състоянието на този орган.

Чаят се смята за по-щадяща и тонизираща напитка. Затова и на практика няма ограничения за неговата употреба. Но е желателно да се придържате към правилото да пиете тази напитка на малки глътки.

И така за кратко време ще успеете да се преборите с желанието ви да заспите. Дневното ограничение на употребата на чай е до 4-5 чаши дневно. Повече не е желателно да се пие, тъй като е възможно човек да получи отравяне.

Освен това различните отвари от билки също въздействат ободряващо на организма като например от женшен, женско биле или лайка дават сили на човека.

Енергийните напитки са доста популярни днес. Освен кофеина в техния състав присъстват разнообразни тонизиращи вещества. Но тяхната употреба трябва да бъде с мярка.

Но е препоръчително пиенето на напитки, в чийто състав има и алкохол, и кофеин. Тъй като тези вещества едновременно оказват отпускащо и тонизиращо въздействие, което се отразява неблагоприятно на здравословното състояние. Дневната норма от такива напитки не трябва да е повече от 300 мл.

Особено внимание заслужава въпросът с правилното хранене. Установено е, че ситостта винаги предизвиква желание за сън. Същевременно, за да подготвим нашия мозък за активна работа, е необходимо да не сме пък и гладни.

Затова ще ви помогне едно блокче черен шоколад – 90-100 грама. С негова помощ без проблем ще успеете да се избавите от чувството за глад за дълъг период от време. Сушените плодове и ядките също действат по подобен начин на организма.

Освен това, ако челюстта ни постоянно се движи мозъкът ни няма да може да се подготви към преминаване във фаза на съня.

Двигателна активност

Дори добре отпочиналият човек може да изпитва чувство за умора при изпълнение на монотонна работа. Ако ви предстои дълга монотонна работа, е необходимо да я разделите на части, за да превключвате на друг вид дейност.

Например, да планирате ставане от работния стол, физически упражнения, да излезете на улицата и т.н. Свежият въздух стимулира мозъчната активност, затова е необходимо да проветрявате стаята или офисът, в който работите и да излизате от време на време на балкона.