Пътешествия по света – това са нови усещания и емоции, фотографии и спомени. Но такива пътувания често биват съпътствани от някои здравословни проблеми, за които е необходимо да знаете от по-рано, за да не развалите почивката си.

Освен „популярните“ отклонения като аклиматизация и смяна на часовите пояси, риск от възникване на различни видове тропически инфекции, диарии, алергии, пътешествията могат да доведат и до такъв деликатен проблем като запека.

Този вид констипация има и дори отделно название – запек на пътешественика.

Но защо възниква и какво да правим, ако се сблъскаме с този проблем?

Запек на пътешественика – какво представлява?

Разбира се, констипацията на пътешественика не е толкова често срещан проблем като проблемите с аклиматизацията или смяна на часовия пояс, но до 15% от туристите страдат от подобен деликатен проблем и освен това запекът е възможно и да продължи и при завръщането у дома и съответно обичайната за човека обстановка.

Същевременно запекът на пътешественика не е задължително да възниква при пътувания до други континенти, това състояние може да застигне дори любителите на отдиха сред природата или походите на неголеми разстояния.

Този специфичен проблем е свързан именно с условията на пребиваване и на живот.

И все пак какви са основните причини за подобен запек?

Дълго пътешествие

Обикновено при далечни пътувания и продължителни полети запекът е възможно да възникне като резултат от изменение на биологичните ритми на човека.

Накратко казано, ако вие сте свикнали да ходите до тоалетна по голяма нужда сутрин, то сега утрото за организма ще започва по съвсем друго време, когато във вашия дом е вечер или нощ, и тогава тялото, образно казано, се обърква.

Често такива изменения се понасят по-лесно при полети от изток на запад и често такъв запек с такъв произход не изисква никакво вмешателство, тъй като ритъмът на изпразване на дебелото черво се възстановява бързо, в рамките на 2-3 дни.

Но дългите пътешествия могат да се съпровождат от обезводняване на организма, проблеми с храненето и продължителен неактивен режим, стоене или лежане в креслото в самолета или в купето на влака или автомобила.

Тези фактори обуславят запека и затова могат да се наложат корекции в режима, а понякога и медикаментозна или друга подкрепа за червата. Обикновено в туристическите портали са поместени и препоръки към туристите да вземат със себе си леки слабителни препарати.

Недостатъчен прием на течности

Обикновено посещението на тоалетна във влак е достатъчно проблематично, което налага ограничаване на потреблението на течности. Особено в условията на горещ климат, тялото загубва за кратко време много течности и дори се развива леко обезводняване, а това се отразява неблагоприятно и на чревната перисталтика.

Често, когато са на път много хора съзнателно пият по-малко, за да не им се налага да използват тоалетна. Това води и до нарушаване на ритъма на изпразване на червата. Достатъчното количество течности в червата са задължително условие за формирането на нормален фецес.

Но ако в организма постъпват малко течности, те биват икономисвани, фекалните маси се обезводняват и се уплътняват, което е и причина за запек и проблеми с ходенето до тоалетна при пътувания.

Недостиг на движение и активност

За активна перисталтика и придвижване на чревното съдържимо е необходимо достатъчно количество движение, ходене, клякания и т.н. Продължителното седене и статичните пози водят от отслабване на перисталтиката.