Редовните удари с футболна топка по главата за жените са 5 пъти по-опасни, отколкото за мъжете, установиха американски учени.

Макар и причините засега да са неясни, те се надяват, че тази информация може да се използва за повишаване на безопасността на футболистките.

Изследователи и лекари дълго време обръщат внимание, че жените по-тежко понасят травмите на главата от мъжете.

Но много смятат, че те просто и по-често говорят за симптомите

На основата на изследването, където обективно се измерват измененията в тъканите на мозъка, може да се каже, че жените наистина страдат от удари с топка по главата повече, отколкото мъжете.

По-рано било установено, че ударите с топка по главата по време на игра на футбол водят до влошаване на координацията на движенията, отслабване на паметта.

Стига се до развитие на хронична травматична енцефалопатия.

Това е тежко дегенеративно заболяване, което се развива в резултат на многобройни удари в главата и които водят до сътресения на мозъка.

Като цяло, мъжете по-често отбиват топката с глава, отколкото жените.

Но какви са сходствата и различията в последствията, с които те се сблъскват при удари с топка в главата.

С помощта на дифузна-тензорна визуализация – напреднала техника на ЯМР, учените изследвали микроскопичните изменения в бялото вещество на мозъка на 98 футболисти-аматьори, 49 мъже и 49 жени.

Възрастта на участниците е средно 25.8 години.

Всички те много години играли футбол и отбивали топката с глава.

Средно отбиванията изследователите оценили като 487 на година и 469 на година за жените.

Дифузно-тензорна визуализация позволява получаване информация за фракционна анизотропия – стойност, характеризираща организацията на структурата на мозъка.

Тя зависи от количеството и направлението на проводящите пътища на бялото вещество, по които се движат молекулите вода.

Движението на молекулите в една посока свидетелства за целостта на бялото вещество, хаотичното движение – за повреждане.

При хаотично движение значението на фракционната анизотропия се понижава

Намаляването на фракционната анизотропия е показател за микроскопични изменения в структурата на бялото вещество, които могат да сигнализират за възпаление или загуба на неврони.

Резултатите от изследванията показват, че фракционната анизотропия е била понижена при всички участници в изследването във връзка с редовни удари по главата. Но в мозъка на жените имало много повече увреждания.

В двете групи отрицателното влияние на ударите по главата се проявявали в съответствие с количеството удари.

Но при жените имало 5 пъти повече микроструктурни увреждания на мозъка в сравнение с мъжете, макар и броят удари да бил съпоставим.

Изследването показва, че има хора по-чувствителни към удари в главата, отколкото останалите.

Данните предполагат, че жените са по-уязвими на такъв тип въздействие на ниво микроструктури на мозъка.

Доктор Липтън отбелязва, че са необходими по-нататъшни изследвания за потвърждаване и разширяване на данните за половите различия в реакциите на мозъка на ударите с топка по главата.

Засега няма достатъчно информация за разработване на ръководство за защита на играчи

Но при познаване на зависимостта от пола по отношение на разликата в чувствителността на удари, могат да се разработят препоръки за безопасна игра.

Причините, поради които мозъкът се оказва по-уязвим към удари, засега не са напълно ясни.

Изследователи предполагат, че разковничето може да е в генетичната предразположеност, силата на мускулите на шията, половите хормони и прочие фактори.