Ако страдате от безпокойство или развивате случайни пристъпи на паника, проявяващи се като хипервентилация, вие може би просто да изпитвате последствията от базов хранителен недоимък, който лесно може да се компенсира според наскоро проведено проучване в Япония.

В него са взели участие 41 жени в предменопауза. Половината са били приети в спешно отделение с диагноза панически атаки и пристъпи на хипервентилация, а при останалите не са били установени подобни състояния.

Нивата на витамините В2, В6 и В12 и желязо в кръвта са били измерени в първата група от участниците в изследванията при постъпването им в спешното отделение.

Втората група е подложена на тестове за установяване на витамините и желязото в кръвта по време на периодичните профилактични прегледи.

Учените открили, че нивата на витамин В6 и желязото са били значително по-ниски след паническите атаки и пристъпите на хипервентилация в сравнение с тези на жените без симптоми.

Изследователите не са открили съществена разлика при витамин В2 и В12 между двете участващи групи.

Предишни изследвания сочат, че ниските нива на серотонина са свързани с панически и хипервентилационни пристъпи. Невротрансмитерът се синтезира от триптофан и изисква витамин В6 и желязо като кофактори.

Тревожните разстройства са сравнително чести в целия свят и засяга около 7% от населението.

Честотата обикновено е по-ниска – около 5% при африканските народи и по-висока, около 11% при американците и европейците.

Жените по-често биват сполетявани от панически разстройства.

Като причина за повишаване на тяхната честота сред хората се сочат повишаване на нивата на стрес, застаряване на населението, увеличаването на глобалните проблеми като неотдавнашната финансова криза и свързаната с това неудовлетвореност на повечето хора.

Това от своя страна облагодетелства фармацевтичните компания, които планират увеличаването на производството на лекарства за тревожни разстройства до внушителната стойност от 5.9 млрд. долара до 2017 г.

Приемът на лекарства за овладяване на паническите разстройства като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, се съпровожда от множество странични ефекти като гадене, виене на свят, наддаване на тегло, сухота в устата, безсъние, диария и поради това много хора се интересуват от алтернативни способи за овладяване на характерните симптоми.

В тази връзка човек, страдащ от паническо разстройство, може да си набавя витамин В и желязо чрез прием на хранителни добавки, но е по-добра идея да си ги осигурява чрез храната, която консумира.

Цялата група витамин В са необходими за доброто психическо и физическо здраве. Техният недостиг е свързано в организма с раздразнителност, безпокойство, сънливост, тревожност и промени в настроението.

Човек може да си ги набави най-лесно и бързо от тъмнолистните зеленчуци и пълнозърнести храни.

Най-добрите храни източници на витамин В6 са:

• Нахут;
• Говежди черен дроб;
• Жълтапера риба тон;
• Сьомга;
• Пилешки гърди;

Други също добри източници на витамините са варени картофи, пуешко, банани, говеждо месо, сос маринара, извара и тиква.

А пълноценен източник на желязо са:

• Миди – скариди и стриди;
• Свинско, пилешко или говежди черен дроб;
• Ядки – кашу, лешници, фъстъци, бадеми и кедрови ядки;
• Бял боб, леща, соя;
Пълнозърнести храни като овесени ядки;
• Тъмнолистни зеленчуци – спанак, къдраво швейцарско зеле, алабаш;
• Тофу;

Черният шоколад и какаото определяни като храна на Боговете са невероятни източници на желязо, но трябва много да се внимава с приема на захар.