Броколи е най-полезният зеленчук, естетически привлекателен, има превъзходен вкус, може да се използва по безброй начини в кулинарията и е с много висока хранителна стойност.

Растението, чиято глава се използва като храна, също притежава противоракови свойства и идеален за избавяне от излишни килограми.

Броколите /Brassica oleracea var. italica/ принадлежат към семейство Кръстоцветни, което обхваща зеле, карфиол, алабаш, репички и хрян.

Растението е открито преди повече от 2000г. в Италия и е било сред любимите храни на римляните.

Тази негова популярност продължава да расте и днес, тъй като все повече с изключителните полезните за здравето му свойства.

Комбинацията от хранителни вещества, които броколите съдържат предпазва от рак.

През 1992г., изследователят от Университета „Джонс Хопкинс“ публикува откритието си, че съставките в зеленчука предотвратяват развитието на рак при 60% от наблюдаваните.

А също така намалява размера на вече развито злокачественото образувание при до 75% от хората. Днес броколите са един от най-продаваните зеленчуци в САЩ.

Съединения открити в растението са сред най-силните „оръжия“ в борбата срещу рака и способстват за поддържането на цялостно здраве на човешкия организъм.

Броколите допринасят за укрепване на имунната система, за намаляване на честотата на възникване на катаракта. Зеленчукът поддържа здравето на сърдечно-съдовата система, съставките му участват в изграждането на костите.

При жените, които редовно консумират броколи се наблюдават по-малко усложнения по време на бременността и раждането.

Зеленчукът е богат на полезни хранителни вещества и е с много ниска калоричност. 100 гр. броколи съдържат само 28 калории и 3 грама белтъчини.

Препоръчителната дневна доза от зеленчука съдържа 67% от нужния ни за деня витамин С, 20% от витамин А и дори 110% от витамин К, който човек може да си набави единствено от ферментирали храни.

Освен множество нутриенти в състава си броколите включват много микроелементи и ценни витамини като селен, тиамин, рибофлавин, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий и манган, както и баластни вещества и фолиева киселина /витамин В9/, която е изключително важна за плодовитостта на човека.

Зеленчукът съдържа глюкорафанин, вещество, което се преработва до притовораково съединение в организма. Неговите свойства значително отслабват, ако броколите бъдат термично обработени.

Зеленчукът е също много добър източник на индол-3 карбинол, съставка, която възстановява нарушеното ДНК на клетките и инхибира растежа на раковите такива.

Броколите съдържат големи количества каротеноиди, лутеин и бета каротин.

Обичайната консумация на по-големи количества броколи намалява риск от агресивен рак на простатата и е полезна за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания.

Но все пак не трябва да се прекалява, тъй като съдържащият се сулфат в зеленчука, може да предизвика гадене и усещане за подуване на стомаха.

Броколите са нискокалорични, но са с висока хранителна стойност и именно поради това са популярни като супер храна за отслабване.

Полезни съвети

Броколите са достъпни през цялата година в супермаркетите, но най-добре се отглеждат в студено време.

Когато купувате зеленчука, че той трябва да има свеж, чист „зелен“ аромат, като тялото му на допир трябва да е твърдо.

Също така броколите трябва да имат голяма и тъмнозелена глава, избягвайте когато тя е разцъфнала и наподобява жълти цветя.

Когато искате да съхраните зеленчука, не го мийте предварително. Дръжте го в найлонова торбичка в хладилника. Така ще предотвратите навлажняването му и развитието на плесените, можете да го запазите до 5 дни.

Броколите са много чувствителни към етилен – газ, който се отделя от някои плодове и зеленчуци.

Газът ускорява развалянето на зеленчука, затова не трябва да го съхранявате в близост до:

• Ябълки, банани, пъпеши, киви и манго;
• Моркови, домати, круши и праскови;