Парализиран онкоболен от село в Англия започва да ходи въпреки прогнозите на лекарите. Преди около 4 години 58-годишния бивш ръгбист Найджъл Рейър внезапно се парализира напълно.

Мрачните прогнози не попречиха на мъж болен от рак да проходи

Хоспитализират го и установяват тумор с размер на юмрук, който притиска гръбначния му стълб, което води до увреждане на гръбначния му мозък. Туморът се оказва неизлечимо онкологично заболяване – множествен миелом.

Лекарите казват на мъжа, че никога повече няма да проходи, но въпреки техните прогнози, двигателните способности на Рейър частично се възстановяват. Гръбначният стълб на мъжа бива закрепен с винтове от титан.

Сега Рейър може отново да ходи, макар и да започва да изпитва болки, след като направи 20 крачки.

На мъжа, както и на неговата съпруга помагат служители на местния хоспис. В опит да им се отблагодари Рейър решава да участва в Мъжката благотворителна ръгби-разходка на 23 февруари.

Участниците в мероприятието ще изминат 8 километра и 2 пъти ще спрат, за да пият бира и за отидат да погледат ръгби среща.

Мъжът разбира, че изобщо няма да му е лесно да измине маршрута, но все пак възнамерява до тогава да се подготви и да се включи.

Сравнително младата възраст може да е решаваща за оздравяването

Възможностите на човешкото тяло може да са безгранични, но в такива моменти, при които прогнозите са толкова неблагоприятни, е трудно човек да повярва, че може да се възстанови напълно.

Фактор, който дава надежди това да се случи, мъжът бивш ръгбист е все още в една сравнително млада възраст, освен това има и запазена мускулна памет от времето на спортната му кариера.

Проведено през изминалата година изследване показа, че е необходима достатъчна мускулна маса, за да е възможно възстановяването при онкологично заболяване.

В съобщението в британските медии не се съобщава дали туморът на гръбначния стълб е премахнат. Но най-вероятно това е направено, щом са сложени титаниеви винтове, които изглежда закрепват прешлените, което създава предпоставки за излекуване на увредената нервна тъкан от натиска на тумора.