Сред многобройните лекарства, имуностимуланти и витамини, които лекарите препоръчваха по време на пандемията от Covid-19, се нарежда и витамин D.

Може би повечето от вас са чували, че витамин D може да се набави от слънцето.

Защо тогава се налага допълнителния му прием и как допринася за състоянието ни, ще разберете днес.

Какво представлява витамин D

Витамин Д, всъщност е стероиден хормон и е съвкупност от витамините D1, D2 и D3. Тези стероидни съединения се образуват под действие на UV от растителното стероидно производно ергостерол или в кожата също под действие на UV от 7-дехидрохолестерол.

Формите на витамина, които представляват интерес са витамин Д2 и Д3. Витамин Д2 или ергокалциферол се среща в храни от растителен произход. Витамин Д3 или холекалциферол, се среща, основно, в месото и млечните продукти и се синтезира от слънчевата светлина.

И двете форми се разлагат до едно и също вещество, затова няма съществена разлика в това кой от двата ще приемаме и в какво съотношение. Въпреки това, специалисти са установили, че вегетарианците и веганите са по застрашени от дефицит.

Това е така, защото консумацията на месо покачва ефективно нивата на витамин Д3, което води и до по-ефективно покачване на витамин Д. При по-значителен прием на витамин Д2, нивата на витамин Д не се покачват в такава степен.

Витамин Д притежава способността да влияе на около 2000 гена в нашия организъм. Този стероиден хормон регулира нивата на калциевата и фосфорна хомеостаза, както и способността на организма да се бори с инфекции и възпаления. Но това са само част от неговите полезни свойства!

С какво ще ми е полезен:

  • Поддържа здравето на костите и зъбите;
  • Регулира баланса на инсулин;
  • Влияе върху здравето на сърдечно-съдовата и дихателната система;
  • Намаля риска от прееклампсия и налагането на Цезарово сечение при бременни;
  • Повлиява някои мозъчни нарушения.

- Подкрепя здравето на имунната система

Все пак е важно да имате предвид, че може да възникне и хипервитаминоза, при неконтролиран прием, което да повиши, ненужно, серумната концентрация на калций!

Защо се налага допълнителния му прием

Вече потвърдихме славата на хормона, като „слънчев витамин“. Стана ясно, че той се набавя и от храната.

Есенните и зимни месеци в нашата страна са дълги, а слънцето тогава не е толкова силно. Като добавим и това, че прекарваме по-голяма част от времето си вътре, става ясно, че през по-голямата част от годината не можем да разчитаме на UV-лъчението.

„Добивът“ от храната, доказано, също не покачва значително нивата. Затова специалистите препоръчват да инвестирате в покупката на този витамин, поне в месеците от октомври до май.