Любими на малки и големи и достъпни под всякаква форма. До преди няколко години почти нямаше хора, които да отричат употребата им, а алтернативните ядкови млека, се ползваха основно от хора с лактозна непоносимост. Какво, обаче, предизвиква съмнение в техните полезни качества и какви биха били ползите от тях?

Малко повече за млякото

Млякото е богат източник на витамини и хранителни вещества. Съставено е от белтъци, лактоза, вода, липиди, ензими, витамини, неорганични съставки и сухо вещество.

Смята се, че белтъчните вещества в млякото са пълноценни и напълно усвоими от организма. Лактозата успява да потисне гнилостните процеси и спомага за развитието на пълноценна чревна микрофлора.

Млякото съдържа калций и фосфор, които благоприятстват изграждането на костната тъкан и влияят върху пълноценното възстановяване на кръвта и лимфата. Сред многобройните важни за организма химични елементи и вещества се отличава и витамин В12, благоприятстващ нервната и мускулната дейност.

Вредят ли ми млечните продукти

Въпреки всичко изброено до тук не трябва да забравяме, че за много хора млечните продукти са трудни за разграждане. 65% от възрастното население, в световен мащаб, страда от дефицит на ензима лактаза, чрез който се разгражда лактозата.

Някои от хората са чувствителни и към определени белтъчни съставки на млякото, като казеин, например. При консумацията на мляко, дори и от тези, които нямат физиологичен проблем с усвояването му, киселинността в организма ни се увеличава.

Препоръчително за организма ни е pH-то да е около 7,4, което означава, че е леко алкално. Следователно, повишената консумацията на млечни продукти съответства на „нарушаване“ на оптималното рН.

Не трябва да забравяме, че макар и богати на протеин, животинските млечни продукти съдържат и трансмазнини, което ги прави по-калорични. Ще засегнем и темата за съмнителното качество на млечните продукти на пазара.

Обикновено те са с голям срок на годност, заради многобройните консерванти, а много от тях съдържат добавена захар или други подобрители на вкуса, което ги прови, по-скоро вредни.

Как да си набавя необходимите витамини и минерали

Важно е да сте наясно дали организмът ви е чувствителен към тези продукти. Това, в днешно време, може лесно да се диагностицира. Добре би било да се изследвате, ако при консумацията им, състоянието на кожата ви се е влошило, почувствали сте дискомфорт в стомаха или гадене.

При установена лактозна или друг вид непоносимост, към тези продукти заложете на млечни продукти от растителен произход. Съществуват и млечни продукти без лактоза.

При липса на проблем, не е необходимо да изключвате напълно приема им, но се старайте да ги приемате в съобразени количества и, по възможност- от проверени производители.